Sen säsongsdebut för Anna Haag

SPORTBLADET

”Det blir en bra utmaning”

Året hinner nästan ta slut innan Anna Haag till slut göra sin årsdebut. Men då blir det desto intensivare.

Den sjukdomsförföljda längdskidåken står på startlinjen i ett snöfattigt Oberhof när Tour de Ski inleds på lördagen.

– Det blir en bra utmaning, säger Haag.

Den här säsongens Tour de Ski omfattar sju tävlingar på nio dagar i tre länder. Men det milda vädret har medfört förändringar i programmet. I Oberhof finns endast en 1,5 kilometer lång slinga och det har medfört att söndagens jaktstarter i klassisk stil över 10 respektive 15 kilometer har ersatts med sprint i fristil.

Vilket har medfört att Justyna Kowalczyk, polskan som vunnit touren de fyra senaste åren, hotat med bojkott. Ändringen är en klar nackdel för henne. Liksom Anna Haag.

– Programmet såg fantastiskt ut från början, säger Haag till TT. Men nu är det så här. Och när man har varit borta ett tag kan det vara bra att få köra mycket sprint.

För andra, som Calle Halfvarsson som är det största svenska hoppet i frånvaron av stjärnor som Marcus Hellner och Charlotte Kalla, är ändringen snarast en fördel.

– Calle påverkas absolut inte negativt av att det blir en sprinttävling till, säger förbundskapten Rikard Grip.

Sista chansen

Tour de Ski är sista internationella tillfället att visa att man är en åkare för OS. Den 14 januari tar Sveriges olympiska kommitté (SOK) ut de sista längdåkarna. Anna Haag lär tas ut även om hon ännu inte kunnat tävla, men touren är ändå viktig för henne.

– Jag kan bara ta en sak i sänder, säger hon. Det känns som en otrolig lättnad att äntligen få tävla. Jag har inte den blekaste aning om var jag står. Men touren ger mig många chanser att få med mig en skön känsla.

– För Anna, och även Emma Wikén som blev sjuk efter världscuppremiären i Kuusamo, är det viktiga nu att de kommer i gång med tävlandet. Vi vet vad de har för kapacitet och det ligger förstås nära till hands att de tas ut till OS, säger Rikard Grip.

Grip har fått två sena återbud på grund av sjukdom, Britta Johansson Norgren och Tiio Söderhielm. Jens Eriksson och Julia Svan ersätter.

Stark norsk trupp

Många elitåkare står över Tour de Ski för att fokusera på OS. Norge skickar däremot det tyngsta som finns med Marit Björgen och Petter Northug i spetsen. Märkligt nog har Norge aldrig haft en Tour de Ski-segrare.

På herrsidan saknas Dario Cologna. Schweizaren som vunnit touren tre gånger är inte tävlingsklar efter att ha opererat högerfoten. Däremot är ryssen Alexander Legkov med för att försvara sin fjolårsseger.

ARTIKELN HANDLAR OM