Kinhult trivs bland världsstjärnorna

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Christer Höglund/TT
Marcus Kinhult under ett inspelsvarv tillsammans med Alex Norén.

I startfältet i British Open finns världsstjärnor som Jordan Spieth, Dustin Johnson, Brooks Koepka, Tiger Woods...

Och så 21-årige debutanten Marcus Kinhult ­­­– som njuter av sitt nya sällskap.

– Blir jag så bra som jag vill bli ska det här vara vardag för mig, säger svensken.

Marcus Kinhult är på Carnoustie för att spela sin första major och det dröjde inte länge innan det blev tydligt att British Open inte är vilken tävling som helst. Direkt på måndagsmorgonen fick bohuslänningen fint sällskap på drivingrangen.

– Det var lite roligt. Jag var där tidigt och tog min plats, det var tomt när jag kom. En kvart senare stod Dustin (Johnson) och Brooks (Koepka) precis framför och bakom mig, det kändes lite grann om jag ska vara ärlig, säger Kinhult till TT.

– Det är kanske lätt att snegla lite mycket så här i början. Men det är bra träning att vänja sig med det här sällskapet.

Alex Norén och Henrik Stenson får än så länge räknas som de obestridliga blågula golfkungarna, men Marcus Kinhult kan mycket väl vara kronprinsen som en dag tar över tronen efter "gamlingarna".

Superlöftet Kinhult var bara 18 år när han gick i ledarbollen på Nordea Masters hemma i Sverige 2015. Senare samma år säkrade han en plats på Europatouren och blev proffs.

Femma i Frankrike

Första säsongen innebar många motgångar och missade kvalgränser, men efter att ha klivit ner på Challengetouren hittade Marcus Kinhults karriär rätt väg igen. Nu är han i British Open tack vare femteplatsen i French Open för några veckor sedan, en tävling där Kinhult tappade ledningen under sista dagen.

– Det var lite blandade känslor efteråt. En femteplats i en sådan tävling är ju jättebra, men sättet det skedde på var inte vad man hade hoppats på. Samtidigt medförde det väldigt många bra saker, som säkrat tourkort och spel här. Sköna grejer som kanske ger lite bättre arbetsro, säger den 154-rankade svensken.

"Finns en chans"

Kinhult kanske tittade lite storögt på världsettan Johnson och dubble US Open-vinnare Koepka, men tro inte att han är i Skottland för att bara se och lära. Talangen utstrålar ett ödmjukt självförtroende inför debuten.

– Egentligen spelar det ingen roll vilken tävling eller vilket startfält man är med i – spelar jag bra så vet jag att det finns en chans att vara med och hugga. Men man ska göra det också, säger Kinhult.

Stödet från familj och vänner kommer vara stort när Marcus Kinhult slår ut på torsdag morgon, först av de sex The Open-svenskarna.

– Jag har maxat mitt biljett-tak och lite till, jag tror att vi blir tio eller elva i min fanclub eller vad man ska kalla det. Det blir skitkul, säger han.

– Jag förväntar mig att det kommer kännas lite extra på första tee och hoppas nästan det. Det vore konstigt annars, det är ju den största tävlingen jag har spelat.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Svenska majorvinnare i golf 00:27
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Golf