Janne Andersson om reaktionen: ”Hade varit stendöd känslomässigt”

avPetra Thorén

JEKATERINBURG. Bråket efter slutsignalen mot Tyskland väckte starka reaktioner på den svenska bänken.

Förbundskapten Janne Andersson flög upp, skrek, gestikulerade och var oerhört irriterad och nu förklarar han sitt agerande.

– Hade jag inte reagerat där hade jag varit stendöd känslomässigt och det är jag inte, säger Janne Andersson.

Landslaget har anlänt till Jekaterinburg för den sista anhalten i gruppspelet i VM. Mexiko väntar i morgon och i potten finns ett avancemang.

Efter matchen mot Tyskland i lördags har flera diskussioner handlat om tumultet efter slutsignal.

Bråket startade med att den tyska ledaren Hans Ulrich-Voigt gick fram mot den svenska bänken, klappade händer och höjde en knuten näve efter Tysklands sena 2–1-mål. Motreaktionerna från förbundskapten Janne Andersson och flera andra ledare och spelare var starka.

Bråket mellan Tyskland och Sverige kom också upp på dagens presskonferens. En journalist från The Sun i England undrade hur Janne Andersson och Andreas Granqvist såg på de svenska reaktionerna.

1 av 4 | Foto: AFTONBLADET /85527

På bilder efteråt syns att andra ledare i Sverige får hålla tillbaka den svenska förbundskaptenen som var riktigt uppjagad.

Är det per automatik en dålig sak att visa en sådan passion i syftet att försvara Sverige, ska man kontrollera sina känslor eller kan det rent av vara bra?

Det var ett resonemang som Janne Andersson gärna svarade på.

– Den tar jag med glädje. Hade jag inte reagerat där hade hade varit stendöd känslomässigt och det är jag inte, säger han och påpekar:

– Det var ett direkt hån. Det har ingenting med fotboll att göra, säger han.

Han påpekade också att det på planen ska finnas passion och känslor, men inte osportsligt beteende mot motståndaren.

En av de spelare som reagerade starkast när de tyska ledarna provocerade var Pontus Jansson och mittbacken försvarade också sitt och de svenska lagets agerande i går.

– Som jag sa till de som var involverade: det där gillar jag. Vi står upp för vårt land. Vi tar ingen skit. Vi tar inga fångar. Det var grymt av oss, så ska det vara, sa han.

Lagkapten Anderas Granqvist var en bra bit från bråket:

– Jag såg det inte, men man fick se bilder och hörde från spelare och ledare att det hade varit ett väldigt dåligt beteende av tyskarna. Men de bad om ursäkt, men det är klart att det var en stor besvikelse några timmar efter men vi visade som lag att vi står upp för varandra, kommenterar han.

Efter bråket informerade Fifa att både Hans Ulrich Voigt och en annan tysk ledare Georg Behlau ska utredas. I går meddelade dock det tyska fotbollförbundet att man väljer att själv stänga av ledarna från nästa match mot Sydkorea.

Den tyska landslagsledningen var också snabbt efter händelsen noga med att be om ursäkt till den svenska landslagsledningen.

För Sverige har motreaktionerna inte lett till någon form av åtgärd.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

ARTIKELN HANDLAR OM