Alpint

Kucera skrällvann dimhöljt störtlopp

SPORTBLADET

Svenskarna inte ens nära

Hans Olsson orkar inte hålla linjen och kör utanför porten.

Hans Olsson orkar inte hålla linjen och kör utanför porten.

När dimman drog in sken solen på John Kucera.

Med fyra hundradelars marginal vann den otippade kanadensaren VM-guld i störtlopp.

John Kucera, 24.

Foto: ALL OVER PRESS

När vädrets makter blandar sig i kan man lägga favorittipsen åt sidan.

Lagom till att åkare som Bode Miller och Aksel Lund Svindal skulle starta VM-störtloppet på lördagen drog tät dimma in över de övre delarna av den nästan tre kilometer långa sträckan i Val d'Isère.

Nere i mål stod 24-årige John Kucera, som startat som nummer två i strålande solsken, och trodde inte sina ögon.

– Startnumret var definitivt en fördel, även om jag inte visste att det var dimma på väg förrän jag kommit ner och tittade upp, säger guldmedaljören.

– Man kan väl säga att jag valde rätt dag för min första pallplats i ett störtlopp!

Svenskarna chanslösa

Schweizaren Didier Cuche, som tog guld i super-G härom dagen, hade behövt åka fyra hundradelar snabbare för att dela guldet. Nu fick han nöja sig med den näst ädlaste valören. Hans landsman Carlo Janka blev bronsmedaljör.

För svenskarna slutade det som tidigare i veckan. Så där. Hans Olsson körde ur, medan Niklas Rainer var drygt fyra sekunder efter och slutade på 20:e plats.

– Placeringsmässigt är det väl ganska ok. Det var många som körde ur och många som inte var med. Men åkningen var inget vidare, summerar Rainer.

Omåkning utan nytta

För en av förhandsfavoriterna, österrikaren Michael Walchhofer, blev dagen extra märklig. Han åkte när dimman var som värst och kom ner som tolva, bara för att få höra att han kunde få göra om åket om han ville.

Världsmästaren från 2003 tog chansen, blev nia och hyllades av konkurrenterna för att han tagit sig an det över två minuter långa störtloppet en andra gång.

Men så tittade juryn igenom materialet en gång till efter tävlingen och kom fram till... att det första resultatet är det som gäller.

Jens Bornemann/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Alpint

ÄMNEN I ARTIKELN

Alpint