Riskeras att diskas – från fem tävlingar

Av: Christoffer Braw

Publicerad:
Uppdaterad:

Hansen har hamnat i infekterat regelbråk

Blir av med priset? Timmy Hansen riskerar att diskas från fem tävlingar sedan man konstaterat att en fjäder på bilen inte stämmer med regelverket. FOTO TIMMYHANSEN.SE
Blir av med priset? Timmy Hansen riskerar att diskas från fem tävlingar sedan man konstaterat att en fjäder på bilen inte stämmer med regelverket. FOTO TIMMYHANSEN.SE

Diskvalificerad – från fem tävlingar. Den svenske motortalangen Timmy Hansen har hamnat mitt i ett infekterat regelbråk med Formel BMW.

– Det är klart det är jobbigt. Straffet är väldigt, väldigt hårt, säger Hansen till Sportbladet.

Det var efter Timmy Hansens tredjeplats på Hungaroring i Ungern som Formel BMW tog in Mücke Motorsports bilar på en teknisk analys. Där fann de att en fjäder i motorn inte stämde med regelverket. Formel BMW hävdar att bilarna fått fler hästkrafter i och med den mjukare fjädern. Därför diskvalificerades stallets tre förare och förbjöds att tävla i de efterföljande loppen i Valencia.

Straffet höjdes

Men stallet överklagade. Då kom nästa smäll. Straffet höjdes, och Hansen med stallkamraterna Michael Christensen och Jack Te Braak skulle bli förbjudna att tävla både i Valencia och på Spa. Mücke Motorsport överklagade då till FIA International Court of Appeal. Fram till att deras dom kommer har Hansen fått tävla, men inte fått några poäng.

– FIA kommer att döma på måndag eller tisdag nästa vecka. Men stallet anser att det inte är fusk, säger Hansen.

– Vi har tjänat på det, men bara så att det blir billigare för oss i och med motorn får längre livstid eftersom oljetrycket blir jämnare med den här mjukare fjädern.

Vad har du för känsla inför domen i FIA?

– Om allt jag fått veta är sant så tror jag att vi vinner där. Teamet har många bra argument. Så straffet borde inte bli så hårt som de dömt. Men båda sidor har bra advokater, så det blir spännande att se.

”Vet att jag kört fair”

Det här upptäcktes efter din pallplats i Ungern. Påverkar det hur du ser på det resultatet?

– Nej, för min del var jag trea i det racet. Jag har inte haft någon fördel av det här.

– Jag vet att jag kört fair. Vad jag behöver ha med mig är erfarenhet så för min del spelar inte poängen lika stor roll. Men för min stallkamrat Michael Christensen, som leder mästerskapet om vi inte blir diskade är det värre. Det är klart det är jobbigt för mig också, men oavsett poängen ligger jag riktigt dåligt till i mästerskapet.

Efter tredjeplatsen i Ungern har Hansen gjort två svaga tävlingar. Först Valencia och sedan i helgen Spa.

– Vi fick veta om straffet bara ett par dagar före Valencia och jag tror det påverkade mig den helgen. Jag försökte fokusera men det låg och skavde i bakhuvudet. Det är lätt att tappa fokus.

– På Spa var det jag som missade. Jag gjorde bort mig totalt i kvalet.

Tror du att ni kan bli diskvalificerade från Monza också?

– Straffet är väldigt hårt som det är redan. Så jag tror inte att det blir hårdare.

Tre andra svenskar som körde i helgen

Marcus Ericsson, Formel 3 Japan

Tung helg för Ericsson som tog en andra- och en sjätteplats i säsongens näst sista lopp. Därmed tappade han också mästerskapsledning till stallkamraten Takuto Iguchi.

– Nu håller vi på att ordna så att jag kan testa på Sugo-banan och vara bättre förberedd, säger Ericsson till Sportbladet.

Alexander Kristiansson, Red Bull Rookies Cup

Unge skåningen tog en åttondeplats i första loppet i tjeckiska Brno. I andra loppet föll Kristiansson - men klarade sig utan skador. Det var säsongens sista tävling i mästerskapet och debutanten Kristiansson slutade nia totalt.

Tom Söderström, MX1-VM

Söderström, som gjorde stor succé i MX3-VM i Finland fortsatte starkt med en elfteplats i första loppet i Mx1-VM i Holland. Det andra heatet bröt Söderström.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN