Sensationen i Melbourne

Publicerad:
Uppdaterad:

Dubbelt Brawn GP i första startled på Australiens GP

Ferrari och McLaren är skakade. För det var Jenson Button som knep pole position precis framför stallkamraten Rubens Barrichello när kvalet till Australiens GP avgjordes under söndag morgon.

- Helt otroligt, och så roligt. Button är värd det här efter allt som var med fjolårets bil. Och vilken comeback för Rubens Barrichello som varit uträknad sedan förra året, säger Viasat Motors expert Eje Elgh.

Foto: AP
Jenson Button tog hand om premiärens pole position.

Många experter var kritiska. Efter att ha missat större delen av försäsongens tester skulle Brawn GP vara ett av de sämre teamen under 2009. I lördagens kval till GP visade Button och Barrichello motsatsen. Button knep pole position medan hans stallkamrat noterades för den enskilt snabbaste varvtiden, 1:24.783.

– Det ser så behagligt ut, man leker sig fram. Man vågar satsa för man vet att bilen inte kommer överraska, säger Viasat Motors expert Eje Elgh.

Fiasko för McLaren

Därmed lyckades stallet följa upp de lyckade resultaten från träningarna och de sista försäsongstesterna. Däremot misslyckades McLaren totalt. Den regerande världsmästaren Lewis Hamilton avbröt kvalet redan i andra heatet efter att växellådan vållat stora bekymmer för britten. Nu får han starta som nummer 15 på gridden i söndagens race.

– Det fanns ingenting mer att hämta från växellådan, det är något problem men jag vet inte vad det är. Men vi jobbar på det och måste lösa det - annars kan vi inte köra i morgon (söndag), säger Hamilton till BBC.

Men den regerande världsmästaren var inte den enda favoriten som hade bekymmer. Ferrari-duon Felipe Massa, Kimi Räikkönen och Renaults Fernando Alonso startar inte på någon av de fem främsta placeringarna när Australiens GP startar på söndag.

Oskar Nyström

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1