Rolle måste tänka om – annars får ledningen göra det

Foto: Rasmus Elm avgjorde mot Malmö. Rydström är snabbt på plats.
SPORTBLADET

MALMÖ. Två fotbollslag möttes på Malmös nya arena.

Kalmar var ett lag.

MFF en löst sammansatt samling individer vars drivkraft är att motivera sin egen plats i det så kallade laget.

Mästarna Kalmar är inte lika bra som förra säsongen men laget är på väg mot toppen av serien igen. Med en fantastisk spelare som Rasmus Elm kan man knappast misslyckas. Hans andra halvlek var så där bra att man bara vill skrika ut att detta är en kille att bygga A-landslaget omkring i massor av år framöver.

Och det är absolut inte bara för att han avslutade två klassanfall med två riktigt fina skott, utan för att han hela tiden spelar så klokt och säkert att han aldrig hamnar i tidsnöd. Spelare som tänker flera steg i förväg är sällsynta pärlor som måste vårdas ömt.

Nanne Bergstrand vårdar sina pärlor. Kalmar har förlorat många stora spelare de senaste åren men hittar hela tiden ersättare som passas in i det trygga kollektivet där en retsticka som Henrik Rydström är värd så enormt mycket för balansen i laget.

Skapar onödiga konflikter

När MFF-tränaren Roland Nilsson till slut valde att tro att Labinot Harbuzi skakat av sig den mentala tröttheten efter sina få minuter i U21-EM gick Nanne Bergstrand direkt ut till sidolinjen och ropade till Rydström att sikta in sig på Labbe.

Med resultatet att Harbuzi i princip inte gjorde någonting som kunde hota Kalmarförsvaret. Åtminstone presterade han väldigt mycket mindre än han gjort i sina tidigare matcher i år för MFF och efteråt hade han inte tid att prata med press och alltså i förlängningen med sina supportrar. Pratglade Labbe hastade iväg och såg ut att helst aldrig komma tillbaka.

Ganska typiskt för MFF just nu.

Klubben gör allting besvärligt för sig. Man skapar onödiga konflikter via pressuttalanden.

Man försöker genom kaxighet att intala sig att man är den storklubb man borde vara – men sanningen är att det nu handlar om ännu ett år då det i första hand gäller att undvika nedflyttningsstrid.

Roland Nilsson borde vara alldeles för rutinerad för att släppa ur sig ett uttalande om att bänkningen av Harbuzi och Molins berodde på att spelare som deltagit är mentalt slitna. Speciellt som han satt bredvid Nanne Bergstrand som självklart låtit Rasmus Elm spela från start och speciellt som denne Elm också var planens suverän och avgjorde matchen för Kalmar.

Vem försöker han lura?

Jag vet inte vem Roland tror han försöker lura med sina uttalanden?

Kanske sig själv i ett försök att klara sig ifrån att avslöjas som en nickedocka till högre makter i föreningen. Om det inte kom ett besked uppifrån att Harbuzi inte skulle spela från start beroende på kontraktsstrulet, så begick Nilsson ett grovt tjänstefel att peta lagets mest tongivande offensive spelare.

Ett av flera i så fall.

Roland Nilsson har likt många andra förblindats av lagets fina spel under våren då man rullade boll snyggt och skapade chanser men inte gjorde mål. I det läget förstår jag att det kan vara svårt att byta spelsystem men samtidigt är det en stor tränares signum att kunna se när det inte längre bara handlar om oflyt.

Malmö gör få mål. Man gör nästan inga alls på fasta situationer. Wilton Figueiredo fick äntligen göra ett till, men det kom efter en grov försvarsmiss av Kalmars helt nykomponerade backlinje. Annars var Wilton precis som tidigare – fast han spelade i Labinots roll – det vill säga grymt självisk och allt annat än den lagspelare han försvarade sig med att han var när resten av de allsvenska spelarna röstade fram honom som vårens besvikelse.

MFF har en bred trupp med många intressanta spelare – men man har inget lag ännu. Säsongen är körd, krisen är här, publiken buar och sviker allt oftare. Arenan är redan inte längre nyhetens behag i Malmös krävande fotbollsklimat.

Ska säsongen räddas måste något ske snart och då handlar det om två alternativ. Antingen tänker Roland Nilsson om, eller så tänker MFF-ledningen om i tränarfrågan.