Ny regel stoppar dopningsfuskare

VM i Liberec ska bli rent

Nu ska dopningsfuskarna definitivt stoppas. Med en ny radikal regeländring ska Internationella skidförbundet (Fis) hindra alla som försöker bloddopa sig från att tävla.

Skid-VM i Liberec ska bli rent.

Tidigare har Fis stoppat skidåkare med förhöjda blodvärden som överstigit godkända gränsvärden, 17,0 för män och 16,0 för kvinnor, under fem dagar av hälsoskäl.

Med den nya regeln stoppas aktiva som har påvisat onaturliga höjda hemoglobinvärden – även om de inte går över gränsvärdena. Och tävlingsförbudet förlängs till 14 dagar.

Med detta är tanken att det ska bli omöjligt för bloddopade längdåkare att delta i VM i Liberec.

Inom antidopningsbyrån Wada arbetar man med att kunna fälla aktiva för så kallad indiciedopning, alltså utan att påvisa otillåtna medel men på grund av onaturliga värden. Inte minst juridiskt är det svårt att genomföra utan hundraprocentig bevisning.

– Det här har man arbetat för i flera internationella idrottsförbund och i Wada (internationella antidopningsbyrån). Nu inför Fis det, säger Rasmus Damsgaard, chef för Fis antidopningsverksamhet, till TT.

Få dem avstängda

Fis anser att man har kommit tillräckligt långt för att åtminstone kunna hindra aktiva som fuskar att tävla för en tid.

– Vi har solida blodprofiler för samtliga löpare. Och vi är klara över att det är många olika saker som kan påverka nivåerna. Men vi har tillräckligt bra verktyg för att säkert kunna säga när aktiva fuskat.

Det är fortfarande av medicinska skäl som Fis nu stoppar åkare med förhöjda blodvärden i 14 dagar.

– Vår förhoppning är att vi ska komma dithän att man med olika metoder ska kunna säkerställa att det rör sig om dopning och få aktiva avstängda i två år, säger Damsgaard.

Flera dopar sig

Rasmus Damsgaard gick före säsongen ut och sade att det finns runt fem åkare i världscupen som dopar sig utan att åka fast. De har förhöjda värden, men under gränsvärdena, och onaturliga medel har inte kunnat spåras i deras dopningsprover.

Med det nya regelverket skulle de kunna stoppas i VM.

– Det finns fortfarande några åkare som har onaturligt höjda värden. Vi vet vilka de är och de är säkerligen fler än dessa fem, säger Damsgaard till TT.

– En förändring som har skett är att de aktiva som gör detta koncentrerats till ett fåtal länder. Men det är mer än ett land.

Inför skid-VM har Fis gjort tester utom tävlan, 78 epo-urintester och 430 blodtester, på VM-åkare. Och alla VM-deltagare i längdskidor och nordisk kombination i Liberec, omkring 450 aktiva, ska blodtestas dagarna före VM, som börjar på torsdag.

Därmed borde eventuella fuskare fastna i kontrollnätet.

– Jag kan aldrig garantera att det ska bli ett rent VM, säger Damsgaard. Det finns alltid någon som försöker.

– Men vi har en mycket stark position mot dem som försöker fuska. Vi har aldrig haft så bra kontroll på vad som försiggår. Vi ligger före Wada, men vi ligger också före de aktiva, för de trodde inte att de skulle gå att upptäcka. Vi upptäckte dem för mer än ett år sedan.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN