LISTA: La Ligas 10 bästa arenor

Sportchansens Lars Nylin rankar

superarenor Espanyol, Barcelona och Real Madrid ligger topp-3 på Lars Nylins lista över de bästa arenorna i Spanien och La Liga.
superarenor Espanyol, Barcelona och Real Madrid ligger topp-3 på Lars Nylins lista över de bästa arenorna i Spanien och La Liga.

La Liga är en av världens bästa ligor och Spanien har världens starkaste landslag.

På stadiontoppen kommer landet däremot en bra bit ner.

Men nu händer det äntligen lite saker.

Var hamnar Espanyols nya hem när Sportchansens Lars Nylin rankar La Ligas 10 bästa arenor?

10) Ramon Sanchez Pizjuan, Sevilla

Kapacitet: 55 500.

Mångmiljonstaden Sevilla har tre jättearenor men bara en, Olympiastadion, som något så när möter tidens krav. Men Sevillas Ramon Sanchez Pizjuan är en juvel när den är fullsatt och om klubben fortsätter utmana Real/Barca kanske man även får resurser att modernisera.

9) Riazor, La Coruna

Kapacitet: 34 721.

Löparbanorna används aldrig och arkitekturen gör att allt eventuellt vrål från publiken (det är tyvärr ofta tyst) försvinner ut i Atlanten. Men arenans läge är sublimt, få idrottsanläggningar är så vackert placerade, och här finns en charm som bör upplevas. Möjligen får klubben snart stadens tillstånd att intill Riazor bygga den arena som kommer att föra stan till fotbollsarenornas spanska prispall.

8) Reyno De Navarra, Pamplona (Osasuna)

Kapacitet: 19 810.

Den är liten, sliten och ligger trist utslängd i utkanten av tjurjägarstaden Pamplona. Men allt som ”El Sadar” saknar i design och bekvämlighet har den i form av intimetet, ljudvolym och tryck. Bara en sån sak som att den har tak över de branta läktarna är unikt i arenalandet Spanien.

7) El Molinon, Gijon

Kapacitet: 25 855.

Sportings arena kommer aldrig att vinna några skönhetspriser. Men precis som i fallet Osasuna finns här ett övermått av täthet och tryck. Något som inte bara fansen, utan också Spaniens äldsta arena (92 år), centralt bidrar till.

6) Mestalla, Valencia

Kapacitet: 52 602.

Mestalla är i högsta grad sliten och de flesta i och kring klubben längtar till att det i somras länge avstannade bygget av den lyxiga ersättaren Nou Mestalla (75 000 i kapacitet) ska föras i hamn. Men atmosfären i ett fullsatt Mestalla går att ta på och fortfarande är detta en arena där redan fotbollshistoriens vingslag är ett motiv till besök.

5) Vicente Calderon, Madrid (Atletico Madrid)

Kapacitet: 55 005.

Klubbledningen längtar till planerade jättearenan La Peinete utanför Madrid. Men klubbens stryktåliga supportrar älskar sitt slitna gamla hem. Förståeligt tycker neutrala som oftast föredrar de livliga fabriks- och bostadskvarteren kring Vicente Calderon framför affärrsmännen och diplomaterna kring Reals Santiagio Bernabeu.

4) San Mamés, Bilbao

Kapacitet: 39 750.

På utsidan ser Atletics arena ut som ett kontorskomplex från DDR-eran, komplett med trött betong och rostig korrugerad plåt. Inuti öppnar sig ett hyperpatriotiskt fotbollstempel. Som dock anses ha spelat ut sin roll och ska, hoppas klubben, snart ersättas av en arena som matchar stadens extravaganta Guggenheimmusem.

3) Estadi Cornélla-El Prat, Barcelona (Espanyol)

Kapacitet: 40 500.

Det har visserligen på senare år hänt en del i det länge tröga arenalandet Spanien, Murcia byggde exempelvis nytt 2006. Men först med Espanyols nya arena, som invigdes så sent som i augusti, får La Liga ett uppmärksammat föredöme för andra kllubbar och städer.

Den nya anläggningen, som ligger smidigt nära Barcelonas flygplats, är inget märkvärdigt i sig. I exempelvis Bundesliga skulle den tas med en axelryckning. Men i La Liga går den som en raket in på hög plats i Sportchansens ranking. Espanyol har ännu inte sålt namnet till arenan och starka krafter vill att den ska få namn efter den i somras så tragiskt bortgångne lagkaptenen Daniel Jarque.

2) Santiago Bernabeu, Madrid, Real Madrid

Kapacitet: 80 400.

Läget i Madrids exklusiva centrala kvarter är oslagbart. ”Som om Wembley låg i Knightsbridge” som någon skrev. Till skillnad från Camp Nou i Barcelona är Santiago Bernabeu också jämförelsevis intim även när det inte är fullsatt.

Klubbpresident Florentino Perez har långt gånga planer för en uppgradering, inklusive futuristisk fasad och avtagbart tak. Blir det så har La Liga snart sin bästa arena i Madrid.

1) Camp Nou, Barcelona, FC Barcelona

Kapacitet: 98 934.

Spanien saknar ännu en modern lyxarena i klass med Allianz Arena eller Emirates Stadium. Men man har två av toppfotbollens mäktigaste katedraler i Madrid och Barcelona. Vilken av dessa man väljer som ”bäst” är en fråga om dagsform. Men redan storleken i Camp Nou gör att Sportchansen sätter Barcas gigant som etta.

I dag tar Camp Nou nästan 100 000. Genomförs planerna på en uppdatering och utbyggnad har snart 106 000 plats. Camp Nou passerar då Mexico Citys Azteka som världens största för-fotboll-endast-arena.

Vid en vardagsmatch med ”bara” 50 000 på plats är Camp Nou inte fullt så häftig. I det läget är intimare Santiago Bernabeu numer ett. Och så kan man hålla på.

Bubblare: La Rosaleda, Malaga (moderniserad men könlös), Estadio Nueva Condomina, Murcia (Spaniens modernaste innan Espanyols nya men hyser denna säsong bara spel i Adelanteligan).

Två erbjudanden DU INTE får missa:

Se Zlatan och Barcelona på Camp Nou

Europas mäktigaste arena ska upplevas på plats. Från 2 195 kronor per person kan du få uppleva stjärnor som Xavi, Messi och Zlatan.

LÄS MER HÄR.

Se El Clasico i Madrid

Världens största match spelas i Madrid och på Santiago Bernabeu mellan Real Madrid och Barcelona. Se supermatchen från 5 995 kronor per person.

LÄS MER HÄR.

Hitta billigaste flygbiljetterna till La Liga

SÖK HÄR.

Se La Liga på plats i Spanien:

Se Zlatan och Barca på Camp Nou

Från 2 195 kronor per person kan du få uppleva stjärnor som Xavi, Messi och Zlatan.

LÄS MER HÄR

Hitta billigaste flyg till La Liga just nu

SÖK HÄR

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.