Domen: Villkorligt

Publicerad:
Uppdaterad:

”Jag hoppas vi kan dra ett streck över detta”

Foto: AP
McLaren-Mercedes teamchef Martin Whitmarsh ses här på väg in till förhöret med FIA:s världsråd.

McLaren-Mercedes hoppades på en mild dom.

De fick rätt.

Straffet är villkorligt.

McLaren-Mercedes stod i dag inför FIAs världsråd, anklagade för att ha ljugit i samband med Australiens GP.

Stallet representerades av teamchef Martin Whitmarsh i Paris och han förhördes i ungefär en timme.

– Vi har gjort ett fel och därför bad jag FIA och alla andra om ursäkt, säger Martin Whitmarsh till den samlade pressen.

– Jag hoppas att vi kan dra ett sträck över detta och koncentrera oss på att tävla.

Spekulerats i avstängning

Det hade spekulerats i om stallet skulle stängas av från VM eftersom detta var andra gången på ett och ett halvt år som de står anklagade inför världsrådet för att ha brutit mot artikel 151 c (att de skadat sportens anseende), om de skulle tvingas betala böter eller om de skulle stängs av i från ett antal lopp.

Men det blev ett helt annat besked.

En villkorlig dom.

Om McLaren-Mercedes återigen bryter mot regel 151 c inom ett år kommer de att stängas av i tre lopp.

Anledningen till den milda domen verkar ha varit McLaren-Mercedes återhållsamma strategi där de samarbetat fullt ut och tagit ansvar för sina handlingar.

– Vi har tagit hänsyn till det öppna och ärliga sätt som McLarens stallchef Martin Whitmarsh har framträtt inför World Motorsport Council och den kulturella förändringen som skett inom teamet, skriver FIA i ett uttalande.

”Vidtagit åtgärder”

För stallet innebär detta att så länge inte bryter mot regel 151 c så slipper de straff.

– Jag vill tacka FIA och världsrådet för att jag fick möjligheten att svara på deras frågor under morgonen, säger Martin Whitmarsh till Autosport.

– Vi är medvetna om att vi gjorde allvarliga misstag i Australien och Malaysia och därför är jag väldigt glad över att jag fick be om ursäkt för det en gång till. Jag är också nöjd över att jag lyckats försäkra FIAs världsråd om att vi har vidtagit kraftiga åtgärder för att säkerställa att ett sådant misstag inte händer igen i framtiden.

Även Mercedes sportchef Norbert Haug är nöjd och säger till Motorsporttotal:

– Vårt stall har samarbetat med FIA och jag tror att världsrådet har sett det som positivt och tagit med det i sin bedömning. Nu är temat slutdiskuterat, nu står sporten och inte politiken i första rummet och det tycker fansen bättre och och jag tycker personbligen att det är mycket, mycket bättre.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1