Hästkrafterna avgör slaget om Solvalla

Publicerad:

SPORTBLADET

Trekamp om STCC-titeln

Rickard Rydell vann STCC 2011
Foto: MICKE FRANSSON/SCANPIX
Rickard Rydell vann STCC 2011

Nu tar de riktiga hästkrafterna över.

Det är dags för slaget om Solvalla.

Rickard Rydell mot Michel Nykjær och Johan Kristoffersson.

Det väntas en stor folkfest på Solvalla i helgen, 15000 biljetter är sålda och det är dags för finalen av STCC. Efter den näst sista tävlingshelgen på Knutstorp tog Rickard Rydell över ledningen av förarmästerskapet och han har nu chansen att försvara sin titel från förra året på hemmaplan.

– Jag har inte tävlat på hemmaplan i Stockholm sedan i karting 1985, och det här är definitivt en speciell helg för mig. Jag har chans att vinna min andra STCC-titel i rad inför min familj och mina vänner, och intresset för den här tävlingen är verkligen enormt, säger Rydell som kör för Chevrolet och förra helgen vann konstruktörsmästerskapet.

– Rent sportsligt tror jag att kvalet blir avgörande; banan är trång och svår att köra om på, även om det ser ut att finnas ett par ställen där man eventuellt kan göra ett försök. Jag är otroligt laddad.

Teamkompis utmanar

Han utmanas främst av sin teamkompis Michel Nykjær,som ligger nio poäng bakom och det är 50 poäng kvar att köra om.

– Den här säsongen har passerat väldigt fort. Jag åker naturligtvis till Stockholm med målet att vinna titeln, men jag har en av världens snabbaste standardbilsförare framför mig i tabellen och mycket kommer att avgöras i kvalet på fredag, säger dansken.

Bakom dem båda återfinns Johan Kristoffersson som länge varit i ledningen av mästerskapet. Han måste vinna båda loppen för att ha en chans att ta sin första titel, då kan inte Nykjær vinna och Rydell måste vara tvåa och trea i de båda loppen för att försvara sin seger från 2011.

- Min målsättning är att vinna båda racen, sedan får vi se hur långt det räcker…, säger Johan Kristoffersson som kör för VW.

– Självklart hade det varit bättre att komma till finalen i mästerskapsledning, men att jag ska vinna båda finalloppen är inget osannolikt scenario.

De båda finalloppen avgörs på lördag.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN