Cykelsport

Kessiakoff fem sekunder från VM-medalj

Fredrik Kessiakoff.

Foto: AFP

SPORTBLADET

VM-femma.

Bara 5,5 sekunder från brons.

På en distans han från början inte hade tänkt köra.

Fredrik Kessiakoffs fantastiska säsong nådde en ny höjdpunkt i VM:s tempolopp.

Internationella medier flockades runt den svenska landslagsbussen i VM-orten Valkenburg i Nederländerna. Det är inte bara svenska cykelentusiaster som fascineras över den framgångssaga som Fredrik Kessiakoff håller på att skriva.

Hur är det möjligt att en kille som så sent som 2008 körde OS-final i mountainbike på fyra år har blivit en av världens bästa landsvägscyklister?

– Folk kanske tycker att jag kommer från ingenstans, men alla som känner mig vet att jag har varit med länge och gjort mina resultat, säger han.

Dålig start

Tysken Tony Martin försvarade sitt VM-guld i en sekundstrid mot amerikanen Taylor Phinney. Kessiakoff låg först på 13:e plats vid den första mellantiden vid 14,3 kilometer – men i mål fattades det endast 5,5 sekunder upp till bronset och vitryssen Vasilij Kirjenka.

– Jag trodde att jag startade fort, men på radio fick jag höra att jag var efter. Då tänkte jag att det kanske inte var min dag. Men jag fortsatte att fajtas och visste att andra halvan passade mig bra.

– När det var fem kilometer kvar tänkte jag att om jag kunde göra det partiet riktigt, riktigt bra kanske jag kunde ta in lite tid.

Det kunde han, men inte tillräckligt för att få kliva upp på pallen efter 45,7 körda kilometer.

Topp tio målet

Om han var bitter över det?

Inte mycket.

– Jag hade som mål att komma topp tio, så någonstans får jag ändå vara nöjd. Jag gav max under hela loppet.

Fredrik Kessiakoff var fram till alldeles nyligen inte anmäld till VM-tempot. Men efter den överraskande etappsegern i Spanien runt i samma disciplin ändrade han sig.

Onsdagens femteplats bevisar att 32-åringen från Nacka kan vara med där framme även i enskilda tempolopp.

– I Spanien fanns det de som hade kört allt de hade i tio dagar, medan jag var mer fräsch och extra fokuserad. Här är det lika för alla – det finns inga ursäkter.

"Fantastiskt"

Den svenske förbundskaptenen Glenn Magnusson:

– Det han har gjort är fantastiskt. Till skillnad från Tony Martin och Taylor Phinney är han ingen tempospecialist.

På söndag avslutas VM med herrarnas linjelopp. Där får Kessiakoff sällskap av Gustav Larsson (19:e på onsdagen) och Thomas Löfkvist.

– Linjen är ännu tuffare, med ännu fler länder som satsar riktigt hårt. Men så länge formen finns – och det gör den för Fredrik – så har man alla möjligheter. Om han bara orkar ladda om kan det bli en trevlig söndag, säger Magnusson.

Petter Nilsson/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Cykelsport

ÄMNEN I ARTIKELN

Cykelsport