Längdskidor

”Det finns mer – kan bli ett nytt program”

Av: 

Michael Wagner

SPORTBLADET

De norska skidrepresentanterna rasade.

De ansvariga bakom Uppdrag granskning hävdar att de har fler uppgifter.

– Jag utesluter inte att det blir ytterligare program, säger ansvarige utgivaren Nils Hanson.

Gårdagskvällens Debatt i Svt blev minst sagt hetsig.

– Blodvärdena som kommer fram på norska åkare är resultatet av mycket effektiv höghöjdsträning, säger tidigare norske förbundskaptenen Dag Kaas.

– De inte är vana vid den här hårdföra granskningen av sina skid-ikoner. De är inne i någon slags förnekelseprocess just nu, säger Svt-redaktören Nils Hanson.

”Vi har andra källor”

Ni pekade ut Björn Dählie i programmet.

– Vi har fått fram uppgifter, dels genom Bengt Saltin och genom FIS forskningscentrum i Köpenhamn. Där framgår det att samtliga medaljörer (vid VM i Thunder Bay 1995) hade blodvärden över 17,5.

– Sedan har vi även andra källor som berättar detaljerat om förhållandena vid den här tävlingen, och även därifrån har vi siffror, säger Hanson.

”Val di Fiemme rent”

Dopningsexperten Bengt Saltin påpekar också att det som han hävdar var en utbredd manipulering med blodvärden tillhör det förgångna:

– Efter Salt Lake City (OS 2002) blev det gradvis bättre, inte minst från norska och svenska åkare. Finnarna levde kvar lite, men nu är det väldigt väl upprensat i alla länder tack vare att FIS satsar hårt på kontroller och det har hjälpt, säger Saltin.

Är VM i Val di Fiemme rent?

– Ja, det är väldigt rent. Jag har pratat med Rasmus Damsgaard (anti-dopningsansvarig hos FIS) och det kan bara handla om något enstaka fall, om ens det, säger Saltin.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor