Sverige föll efter rysare

SPORTBLADET

Men ingen tid för att deppa – ödesmatch i morgon

1 av 5

Orchies/STOCKHOLM. Sverige var nära en bragd – men föll till slut med fyra poäng i EM-kvartsfinalen mot Frankrike.

Men det finns ingen tid att deppa.

Redan klockan 14 i morgon väntar ödesmatch mot Vitryssland om en direktplats till VM.

– Det är bara att ladda om, vi har ett nytt mål att nå, säger Frida Eldebrink med tårar i ögonen.

Efter en mardrömsstart i kvartsfinalen mot värdnationen och storfavoriten Frankrike hämtade Sverige i kapp och ledde med fyra poäng när två och en halv minut återstod.

En praktskräll – större än segern mot regerande mästarna Ryssland i gruppspelet – låg i luften.

”Heroisk insats”

Men fransyskorna höll de franska nerverna i styr, redde ut stormen, och vann med 87–83 – mycket tack vare stjärnan Celine Dumerc.

– Sverige har gjort en enorm insats. De har gjort sin bästa match mot det bästa motståndet. Inget annat lag i turneringen har pressat Frankrike på det här sättet, säger experten Per Stümer i TV10.

– Vi vågade och spelade ut, det är bara synd att vi är så jävla nära. Nu vet vi att vi kan spela mot alla lag så det är ett steg framåt. Att vara så här nära i vårt första EM är helt otroligt, säger Elin Eldebrink till Sportbladet.

– Just nu är jag jävligt förbannad. Vi gör en kanonmatch och vi är värda att vinna. Jag är inte förbannad på mitt eget lag, vi gjorde en heroisk insats. Men det är ju så jäkla nära, säger förbundskaptenen Lasse Johansson.

– Jag är jättestolt över tjejerna och den prestation vi har gjort. Vi ledde nästan hela matchen och gjorde vår bästa match, så nu känns det väldigt tungt, säger Frida Eldebrink till TV10.

”Kan slå alla lag”

Någon längre tid att deppa finns dock inte för de svenska damerna.

Sverige spelar första placeringsmatchen redan klockan 14.00 i morgon. Vid seger väntar match om plats fem och sex.

Turkiet är värdnation i VM nästa år och eftersom de blir sämst fyra räcker det för Sverige att vinna mot Vitryssland för att vara kvalificerat för VM i Turkiet i september/oktober nästa år.

– Det är tungt just nu, men det är bara att ladda om till i morgon. Vi tar med oss det fantastiska spelet vi hade i dag. Spelar vi likadant blir det inga problem att vinna i morgon, säger Frida Eldebrink.

– Vi kan slå alla lag, vi kan förlora mot alla lag. Det är bara att ladda om, hem och äta och sova. Sedan ska vi ta ut revansch och frustration på Vitryssland. Då ska det gå undan, det lovar jag, säger Lasse Johansson till TV10.

– Nu får man tänka VM. Vi ska till VM och vi ska slå Vitryssland i morgon. Det kommer också att bli tufft, men det finns inget annat val, säger Louice Halvarsson till Sportbladet.

Fotnot: Placeringsmatchen sänds i TV10 från 14.00

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket