”Olidlig väntan”

SPORTBLADET

Brodern: ”Jag kommer inte kunna sova förrän jag vet att hon är okej”

1 av 2 | Foto: Frida Wallberg får en segerkram av mamma Gunnel 2005.

Efter att ha legat nedsövd i nästan ett dygn kom beskedet: Frida Wallbergs tillstånd är stabilt.

Det berättade hennes pojkvän i går kväll, efter att hela dagen ha pendlat mellan hopp och förtvivlan.

– Hon ska vakna långsamt nu. Vi vill inte stressa, säger han.

Foto: Ska vakna långsamt Frida Wallberg ligger fortfarande sövd på Karolinska Universitetssjukhuset. I går väcktes hon och kunder följa rörelser med ögonen – sen sövdes Wallberg igen.

Lördag den 15 juni lär gå till historien som en av de längsta dagarna i Frida Wallbergs anhörigas liv. Samtidigt som proffsboxaren låg nedsövd i respirator med en hjärnblödning efter knocken hon fick av australiskan Diana Prazak i fredagskväll, väntade pojkvän, tränare, vänner och familj på ett besked.

– Det är så mycket känslor just nu. Natten har varit … omtumlande … nej, jag kan inte sätta ord på det, sa pojkvännen Robert Stridsberg tidigt på lördagsmorgonen.

Några timmar senare gjordes ett första försök att väcka Frida Wallberg, 30. Indikationerna: positiva. Hon svarade på tilltagen, kunde följa rörelser med ögonen.

Sedan sövdes hon igen.

Dottern såg matchen

– När man sedan beslutar sig för att göra en väckning vill man säkerställa att det inte blir ett för stort stresspåslag. Är det så att skadan fortfarande är aktiv och att kroppen inte orkar, då är det skonsammare att somna in igen, säger Sanna Neselius, hjärnforskare och ledamot i Medicinska kommittén hos Svenska boxningsförbundet.

Ett till försök skulle därför göras av läkarna, men flera timmar passerade utan att något besked lämnades. Fridas mamma och dotter Nellie, 6, följde händelseförloppet hemifrån huset i Åtvidaberg. De hade sett matchen på tv, men stängde av när de värsta bilderna visades.

– Nellie vet om att mamma hade match, att hon förlorade och att hon har lite ont i huvudet, sa Gunnel Wallberg i går eftermiddag.

”Ser bra ut”

Fridas storebror Markus, däremot, såg matchen live på Waterfront Hotell i centrala Stockholm.

– Jag var på plats precis vid ringside när det hände. Det var hemskt att se.

Han följde med till Karolinska på natten, men åkte hem till Åtvidaberg på morgonen, fortfarande ovetandes om hans systers tillstånd.

– Hon är inte kontaktbar för fem öre, säkert på några dagar. Det är en olidlig väntan på att hon ska vakna, riktigt jobbigt. Jag har inte kunnat sova och kommer inte kunna göra det förrän jag vet att hon är okej, sa han.

Till slut, sent på lördagskvällen, kom beskedet han och alla andra väntat på: Frida Wallberg är okej.

Hennes hjärnblödning är inte så allvarlig som familjen först befarade. Expertläkaren förklarade för pojkvännen Robert Stridsberg att det rör sig om ett brustet blodkärl utanpå hjärnan, mellan hjärnhinnan och hjärnan.

– Hennes värden ser väldigt bra ut. Det är tur att hon är vältränad, den här tjejen. Det hjälper väldigt mycket, säger Stridsberg.

Att hon sövdes ner igen trots att hon svarade på tilltal vid första väckningsförsöket berodde på att läkarna ville ge Frida maximal vila.

– Vi kan väcka henne om vi vill, men vi väljer att inte göra det. Sakta sänker vi nu sömnmedlet för att få henne att vakna långsamt. Vi vill inte stressa.

Fick kontakt

Han fick kontakt med Frida när hon låg där, halv nedsövd, under väckningsförsöken.

– Jag har varit med henne inne i rummet. Jag har ropat på henne: ”Frida, Frida!”. Då har hon öppnat ögonen, hon förstår att någon är där.

Vad kommer att hända nu?

– Frida kommer att vara här i fem, sex dagar till. Det låter på läkarna som att hon kommer att bli återställd. Man kan aldrig ge något definitivt besked förrän om tre månader, men som det ser ut nu så är det här ingen jätteallvarlig grej. Det ser väldigt bra ut.

Sportbladet är på plats utanför Karolinska sjukhuset och följer utvecklingen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning