Asfalten sprack: ”Det här är jätteilla”

SPORTBLADET

Fredagens STCC-träningar på Solvalla avbröts

Det kostade tio miljoner att bygga en racingbana på Solvalla inför helgens STCC-tävlingar.

Men stora sprickor i asfalten gjorde att man avbröt fredagens program.

– Det här är jätteilla, säger stjärnföraren Robert Dahlgren, 33.

Sportbladet berättade i dag att banbygget på Solvalla har kostat omkring tio miljoner kronor. Men redan dag ett uppstod problem som ställer till det för helgens tävlingar.

Stora sprickor utgjorde en säkerhetsrisk för förarna. Klockan 16 i dag avbröt man all träning och ställde in det resterande programmet, tre kval och en träning.

– Vi beklagar verkligen att behöva ge publiken ett så tråkigt besked. Men för deltagarnas säkerhet och för att säkerställa lördagens tävlingar fattade vi beslutet att göra en mer omfattande reparation av banan, säger vd:n Bob Huzell till STCC:s hemsida.

Planen är att genomföra det som återstår av fredagens program i morgon. De som köpt biljett till fredagen har nu möjligheten att byta in dessa mot lördagsbiljetter.

Fyller på med mer asfalt

Patrik Carlsson är arbetschef för PEAB Asfalt. Han förklarar att sprickorna är en kombination av värme och nylagd asfalt.

– Vi kommer nu att bygga på de mest utsatta ställena på banan med ytterligare ett lager asfalt. Vi har gjort omfattande beräkningar av de belastningar som banan utsätts för men asfalt är ett levande material och i det här fallet måste ta ett omtag, säger han till STCC:s hemsida.

Stjärnföraren Robert Dahlgren, just nu fyra i totalställningen, var orolig över banans skick och beskrev situationen som "jätteilla".

– Vi hade problem med misständning i min motor och därför hann jag inte köra så mycket. På en ny bana som den här är det ju extra viktigt att köra så mycket som möjligt. Jag vill absolut inte gå rakt in i kvalet utan en träning till på banan, säger 33-åringen till Dagens Nyheter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

STCC