Längdskidor

OS-medaljör in i skidlandslaget

avDaniel Hultqvist

Bronshjälten Mats Larsson ersätter Monsen: ”Jag blev otroligt glad när frågan kom”

Förre OS-medaljören Mats Larsson, 33, blir ny tränare för skidlandslaget efter avhoppande Arild Monsen.

Samtidigt kommer nya förbundskaptenen Rikard Grip kommer ha ett delat uppdrag som högst ansvarig inför OS i Sotji om två år.

– Jag har känt ganska länge och tidigt att det var så här jag ville ha det, säger Rikard Grip på en presskonferens.

När svenska skidlandslagets nya tränarkonstellation skulle presenteras på fredagen, efter att Arild Monsen tidigare i april hoppat av för att ta över de norska sprintherrarna, uteblev stjärnnamnen.

Med fokus på sprint och teknik inför OS i Sotju 2014, tar förre elitskidåkaren

Mats Larsson över ansvaret som ny herrtränare.

– Fantastiskt roligt. Jag blev väldigt överraskad och otroligt glad när frågan kom. Det var snabba beslut med familjen men det var inga problem. Jag har fullt stöd hemifrån och det är bara att tuta och köra, säger Mats Larsson, som i Turin-OS 2006 ingick i det stafettlag som bärgade svenskt brons.

Året därpå i Sapporo-VM tog Larsson silver i sprinten. Han lade skidorna på hyllan för två år sedan efter sjukdomsproblem.

– Det blir otroligt spännande att lära känna dem jag har levt med under stora delar av mitt liv på ett annat sätt, säger han.

”Så här vill jag ha det”

Tillsammans med nye förbundskaptenen Rikard Grip – som tillträdde så sent som 12:e april - kommer de ha ett delat ansvar för herrarna i OS-satsningen, framkom under presskonferensen.

– Jag har känt ganska länge och tidigt att det var så här jag ville ha det, att jag ska ha en roll i gruppen och som tränare, säger Rikard Grip, som ser fördelar med ett delat ledarskap.

– Det har aldrig inträffat att vi inte kommer överens vilka som ska tävla. Skulle vi hamna i en sån situation är det jag som har det sista ordet.

Om Mats Larssons roll säger Rikard Grip:

– Jag tror han kommer tillföra mycket i teknikarbetet. Vi får in en ny dimension i teknikarbetet som jag tror är väldigt viktigt.

Förutom Mattias Larsson kommer Mattias Persson, 45, och Johan Granath, 34, ha ansvaret för damorganisationen. Persson har varit med som ledare i landslaget förut och Granath har de senaste fem åren jobbat på skidhögskolan i Falun-Borlänge, skriver TT.

ARTIKELN HANDLAR OM