Kostade 9 miljarder – nu byggs allt om

avPatrik Brenning

SPORTBLADET

London förvandlas fyra månader efter spelen

1 av 7 | Foto: AFP
Olympic Stadium Klar: 2011
Kapacitet: 80 000
Kostnad: 5,2 miljarder
Nu: Framtiden oklar. Hetaste spåret var länge att bli hemmaarena för fotbollsklubben West Ham efter en kraftig ombyggnad och sänkt kapacitet från 80 000 till 60 000. Frågan diskuteras dock fortfarande och det senaste förslaget på ombyggnation uppges kosta mellan 1,6 och 2,1 miljarder kronor.

De fem arenorna kostade tillsammans nio miljarder kronor att bygga till sommarens OS.

Nu är tre rivna, en halvt demonterad och den femte ska byggas om för upp till 2,1 miljarder kronor.

Londons olympiska område har förvandlats helt på bara fyra månader.

Den 12 augusti släcktes den olympiska elden i London. Bara snart fyra månader senare är flera av de tydligaste spåren av spelen borta.

Tre av arenorna på OS-området i centrala London har redan rivits och på tisdagen tog arbetet med att förvandla hyllade Aquatic Centre fart på allvar. Läktarna på båda sidorna om simarenan ska tas bort och ersättas av glasfönster när hallen förvandlas från en superarena till en offentlig simhall.

Bygger om för 3,1 miljarder

Totalt bygger London om området för motsvarande 3,1 miljarder kronor. Detta trots att samtliga berörda arenor samt infrastrukturen byggdes till spelen och var splitternya i somras. Det största bryderiet gäller just nu den gigantiska huvudarenan.

Olympic Stadium kostade motsvarande 4,6 miljarder kronor att bygga men står nu tom. Flera intressenter har bråkat om möjligheten att nyttja arenan där fotbollsklubben West Ham såg ut att ha vunnit.

Planen var att för ytterligare en dryg miljard kronor minska kapaciteten från 80 000 till 60 000 åskådare, men något slutgiltigt beslut är fortfarande inte taget. I senaste planen beräknas ombyggnationen istället kosta mellan 1,6 och 2,1 miljarder kronor – detta utöver de 3,1 miljarder området omkring byggs om för.

Kan vara stängd i fyra år

– Omfattningen på arbetet som krävs gör att arenan kan öppna som tidigast i augusti 2015 och i värsta fall först i augusti 2016, säger Dennis Hone, vd på LLDC som har uppdraget att ta vara på det olympiska arvet, till Reuters.

Totalt jobbar 1000 byggarbetare nu med att förvandla den olympiska parken inför nyöppnandet som ska ske i etapper från 21 juli nästa år till våren 2014. Basketarenan har rivits och ska ersättas av 850 bostäder, med första inflyttning nästa höst. Dessutom ska nya vägar, broar och infrastruktur byggas för att ersätta de som användes tillfälligt under OS.

Totalt har 165 000 kvadratmeter av tältmaterial, 140 kilometer stängsel, 240 kilometer av barriärer och 100 000 kvadratmeter av tillfälligt tävlingsunderlag forslats bort, skriver Reuters.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS