Ekström siktar på full Nascarsäsong 2011

avJohanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Inget är klart men Viasats Nascarkommentator tippar att svensken flyttar

Foto: AFP
Viasats Nascarkommentator Ted Westerfors tror att Mattias Ekström siktar på full säsong i Nascar 2011.

Red Bulls Nascarteam säger att Mattias Ekström säkert får chansen till fler lopp redan i år. Men det behöver inte stanna vid det, nästa år kan det bli full säsong för svensken som har imponerat på teamchefen Jay Frye.

– Han körde bra, han var snabb och gav bra feedback till teamet, säger Frye till Viasat Motor.

Efter debuten på ovalbana i helgen, har teamchefen Jay Frye öppnat dörren för att Mattias Ekström kör fler Nascarlopp redan i år. Men det lär knappast vara det sista svensken ser av ovalbanorna, enligt Viasats Nascarkommentator Ted Westerfors siktar Ekström på att köra full säsong i USA 2011.

Siktar på full Nascarsäsong

– Ingenting är klart än, men helt klart siktar Mattias på det. Men det är en hel del som måste fungera innan det kan bli verklighet, säger Westerfors till Sportbladet.

Det handlar framför allt om tävlingslicenser. Ekström har visat att han kan köra både på vanlig bana och oval, det som återstår är att skaffa licens för att köra på så kallade superspeedway-banor för att kunna tävla i lopp som exempelvis Daytona 500 eller på Talladega.

– Det går fruktansvärt fort på de här banorna och Mattias måste visa att han kan hantera det. Egentligen handlar det inte så mycket om farten, utan om att förutsäga hur bilen beter sig och klara av slipstreamingen som uppstår när man hamnar nära de andra bilarna. Förarna kör på varandra med flit och det händer väldigt mycket med luftströmmarna både bredvid eller bakom bilarna, säger Ted Westerfors.

Sedan beror det naturligtvis på hur det ser ut i teamet Red Bull Racing Team. Just nu har Mattias Ekström hoppat in för Brian Vickers i bil 83. Vickers har varit sjuk, haft blodproppar och opererats för ett hål i hjärtat. Amerikanen har ätit blodförtunnande medicin under sin rehabilitering och därmed fått tävlingsförbud. Men Vickers har själv meddelat att han är frisk och läkarna har gett honom klartecken att köra nästa säsong, vilket talar för att bil 83 är upptagen. Den andra bilen i teamet, nummer 82, har rattats av Scott Speed som ryktas vara på väg i från teamet, medan Kasey Kahne är på väg in. Men det har också talats om att teamet ska ställa upp med en tredje bil, vilket alltså kan öppna för Ekström.

Nascar lockar

Enligt Westerfors är teamchefen Jay Frye också väldigt nöjd med Ekströms insatser och Ted Westerfors tror att Ekström verkligen vill köra Nascar nästa år.

– Mattias är väldigt diplomatisk när han uttalar sig, men om man lyssnar mellan raderna så känns det som om han har gjort sitt i DTM och att det är dags att flytta och göra något nytt.

Westerfors förutspår att Ekström kommer att köra något race i en av Nascars underserier, den så kallade Arca-serien, för att skaffa erfarenhet. Två Arca-lopp återstår på säsongen, Kansas Lottery 150 den 30 september och American 200 som körs på Rockingham den 9 oktober. Skulle Ekström dyka upp i något av dem skulle Westerfors inte bli förvånad.

– Sedan är det fyra DTM-lopp kvar på säsongen. Sedan är det bara att jämföra kalendrarna, jag tror att när det inte är DTM så kommer Mattias säkert att vara i USA och köra Nascar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport