Dählie: Det kan hända att Northug bluffat ...

SPORTBLADET

Skidlegendaren om dramatiken kring stjärnan

Foto: Björn Dählie i samspråk med Petter Northug vid vc-tävlingarna Davos.

DAVOS. Skidlegendaren Björn Dählie tycker Petter Northug får skylla sig själv för all uppståndelse kring den mystiska frånvaron.

Petter Northug, opåverkad av dramatiken, gladdes istället åt sin svenskkross i comebacken:

– Det var det enda som var positivt i dag...

Förhandstipsen handlade om en plats kring 30, kanske ner mot 20. Så en 13:e plats tyckte alla vara bra – utom stjärnan själv då.

– Jag är aldrig nöjd med det, säger han efter målgång på 15 km klassiskt i Davos.

Det var hans bästa resultat i Davos, men det räckte inte för att lyfta humöret.

– Det är grejt, men det är inte kul att gå de sista rundorna och känna att det går tungt, tungt, tungt, säger Petter Northug.

Svenskarna långt bak

Det enda som fick norrmannen att skina upp den här dagen var när han blev påmind om att han slog alla svenskar – Daniel Richardsson var bäst med sin 21:a plats i loppet som vanns av Alexej Poltaranin.

Petter Northugs svacka som tvingat honom att stå över alla lopp i inledningen av världscupen har skapat stor uppståndelse.

Landslagschefen Vidar Löfshus gick ut och sa att Petter kunde vara borta flera månader, andra spekulerade om akut överträning.

I målområdet i Davos i går stod en person som varit med om ett och annat.

– Han har nog varit lite sliten, men han har inte varit övertränad, säger Björn Dählie, Norges och världens stora skidkung på 90-talet.

Är du förvånad över att det blivit så stor uppståndelse?

– Ja, det är jag. Men han kan skylla sig själv lite, han är ganska offensiv. Så han bör tåla att det blir så här, säger Björn Dählie till Sportbladet.

Har han eller folk runt om honom bluffat?

– Det kan hända...

”Ingen dramatik”

Petter Northug hävdar dock att han varit helt ovetande om den dramatik som hans sjukdomsfrånvaro skapat i Norge och Sverige.

Han har haft kontroll, hävdar han och menar att Vidar Löfshus ”har varit nervös”.

– Jag har inte sett någon dramatik i det. Jag var bara sliten. Hade jag varit övertränad hade jag inte stått här i dag..., säger Petter Northug.

ARTIKELN HANDLAR OM