Kankkunen blev åtta

avJohanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Stark comeback av fyrfaldige mästaren

1 av 3 | Foto: Massimo Bettiol, Getty Images
Juha Kankkunen och Juha Repo satsade hårt under Rally Finland.

51-årige Juha Kankkunen som inte suttit i en WRC-bil på åtta år svarade för en formidabel insats när han blev åtta i Jyväskylärallyt. Och dessutom fick han nöjet att ge F1-mästaren Kimi Räikkönen en match.

Fyrfaldige rallyvärldsmästaren Juha Kankkunen gjorde comeback i Jyväskylärallyt i en Ford Focus. Finländaren ville ta sista chansen att köra en WRC-bil innan man övergår till Super2000-bilarna nästa år. Och det blev en framgångsrik comeback för 51-åringen.

Sjua på fredagen

Målsättningen var spikad redan innan, att bli bland de tio främsta och ge Kimi Räikkönen en match. Efter fredagen så var Kankkunen sjua och Räikkönen åtta. Kanske var det matchen i matchen mellan de båda finländarna som fick Räikkönen att gå lite för fort in i en kurva och så bar det av ut i diket.

– Oturligt nog var det ett ställe där det inte stod några åskådare, men de kom springade för att hjälpa oss. Vi var tvungna att byta ett hjul för att avsluta sträckan och främre stötskärmen var skadad, men det var inga större skador på bilen, säger Räikkönen i ett pressmeddelande.

Men Räikkönen tappade alldeles för mycket och körde i mål som 25:a. För Kankkunen gick det däremot mycket bättre. Han tappade visserligen en placering, men kunde köra i mål som åtta.

– Jag blev näst bästa finländare och jag kunde inte ha avslutat rallyt bättre än så här, sade Kankkunen glädjesträlande efter målgången till Viasat Motor.

– Jag försökte inte hänga på titelutmanarna. Mitt mål var att bli bland de tio främsta och jag är verkligen glad att bli åtta och förstås att jag var före Kimi, säger Kankkunen till wrc.com

Allt nytt i bilen

Det var åtta år sedan Juha Kankkunen satt i en WRC-bil senast och mycket har ändrats.

– Balansen, fjädringen, bromsarna, allt är nytt. Men motorn är det inte så stor skillnad på. Men jag försöker att bara köra, sade Kankkunen till Viasat Motor.

Han var snabbt framme och gratulerade sin landsman Jari-Matti Latvala till segern.

– Han kan absolut vinna VM-titeln. Det blir svårt att göra det i år, men han kommer att göra det en dag, säger Kankkunen till wrc.com.

Själv belönades Juha Kankkunen med Spirit of the Rally Award som delas ut av Abu Dhabis Turistråd.

– Det har varit fantastiskt att komma tillbaka bakom ratten och det är jätteroligt att få det här priset, säger Kankkunen som har vunnit Jyväskylärallyt tre gånger.

Men nu blir det inte fler starter i den anrika tävlingen. Kankkunen säger att han inte kommer att köra Jyväskylärallyt igen, men däremot kommer han att fortsätta att tävla.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally