Felipe Massa överraskade

Ferrariföraren tog täten men fick släppa Alonso förbi sig

Sebastian Vettel hade pole position i sitt hemmarace på Hockenheim, men avståndet till Ferrariduon Fernando Alonso och Felipe Massa var inte stort. I kvalet var Alonso bara två tusendelar bakom Vettel.

Men i själva racet var det Felipe Massa som gick loss i täten.

Det var inte så hett när det var dags för race på Hockenheim. Temperaturen låg på 22 grader och det var 35 på banan. Vädret var mulet, och vid start förväntade man sig ett torrt race, men regnet låg på lur.

Den stora frågan inför racet var hur länge de supermjuka däcken som merparten av de främsta förarna startade på, skulle hålla. Bland förarna i den bakre delen av startledet var det flera som valde att starta på det hårdare däcket för att få en längre förstastint innan de måste byta till de supermjuka däcken.

Massa tog starten

Vid starten tappade Vettel placeringen helt, i stället var det Felipe Massa som smet förbi och tog täten med Fernando Alonso som tvåa.

Toro Rossos förare Jaime Alguersuari och Sebastian Buemi fick gå i depå efter ett varv, Alguersuari för att byta framvingen och Buemi för att byta bakvingen, efter att de båda krockat med varandra i första kurvan. Vitantonio Liuzzi som körde över resterna av Toro Rossoförarnas kontakt gick också i depå för att kontrollera om hans bil blivit skadad. Men Liuzzi kom sedan ut på banan igen medan Buemi tvingades bryta loppet.

I täten ryckte Felipe Massa åt sig en ledning före Fernando Alonso. Vettel var trea före Lewis Hamilton. Efter tretton varv bytte Sebastian Vettel till de hårdare däcken och Ferrari var inte sena att göra detsamma, Alonso bytte först, liksom Mark Webber. Webber gjorde inte ett lika lyckat byte, utan hamnade i trafik. På det femtonde varvet bytte Massa däck och det förde upp Jenson Button i täten.

Het fajt mellan Ferrariduon

Massa hade svårt att hitta rätta rytmen med de hårdare däcken och Alonso som låg precis bakom honom var betydligt snabbare. Men Ferrariparet höll andra- och tredjeplatsen bakom Button. Däremot började Sebastian Vettel närma sig Alonso. Alonso försökte passera Massa på det 22:a varvet men spanjoren lyckades inte gå om sin stallkamrat. Ett varv senare gick Button i depå för däckbyte och han kom ut som femma. Därmed var Massa tillbaka i täten.

Och där verkade plötsligt allt stämma för brasilianaren. Han fullkomligt flög i från det övriga fältet. Men Alonso körde också bra, även om han inte kom i fatt Massa höll de båda Ferraribilarna de andra bekvämt bakom sig. Efter 43 varv var Alonso i kapp Massa, medan Vettel jagade febrilt därbakom för att komma närmare tätduon.

Mark Webber hade en smula problem med att hans bil drog mycket olja och fick order av Red Bull att försöka hitta en nivå som minskade problemen.

På det 48:e varvet anropade Ferrari Felipe Massa på radion och meddelade att ”Fernando är snabbare än du, kan du bekräfta detta”. Ett varv senare passerade Alonso och det lär definitivt spekuleras i om detta var en förtäckt teamorder.

Ferrariförarna höll sina placeringar och Fernando Alonso kunde vinna loppet före Felipe Massa och Sebastian Vettel som blev trea.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN