Alfelt: Allbäcks roll är en provokation

SPORTBLADET

”Jag förstår missnöjet”

MALMÖ. Om Marcus Allbäck kallas stödapparat till landslaget eller assisterande tränare är i praktiken ointressant.

Men jag förstår tränarkårens missnöje med förbundets klyvande av ord.

För det första är jag väldigt tveksam till att organisationer som ska tillvarata fotbollens intressen går ner till en detaljnivå jag inte tycker att de har att göra med.

En stor fotbollsklubb i dag, eller ett nationellt förbund, är närmast att betrakta som ett stort vinstdrivande företag och då ansvarigt för att själva ta beslut om vem som ska inneha nyckelposter inom organisationen. Det självklara är att det är upp till klubben/förbundet/företaget som ska betala lönen att välja vem man vill tro på.

Fifa, Uefa och Svenska fotbollförbundet tycker inte det.

Ska man träna ett elitlag måste man ha genomgått en viss utbildning och alltså stöpts i en form som någon som förmodligen befinner sig ganska långt ifrån det vardagliga utvecklingsarbetet tycker är den rätta vägen mot högre kvalitet.

Jag förstår inte storebrorsmentaliteten. Jag förstår inte tanken. Jag förstår inte vad gott det kan göra för fotbollens utveckling.

Med Allbäckfallet har Svenska fotbollförbundet gett sin egen storebrorssyn ett nackskott.

Direkt löjligt

Man vet att det är principiellt fel att tillmötesgå Erik Hamréns önskan om att få Allbäck som assistent men man kan samtidigt inte blunda för att den nye förbundskaptenen anser att det bästa för organisationens viktigaste lag är att Marcus får en framskjuten roll.

Direkt löjligt blir det när landslagschefen Lasse Richt säger att det inte finns några tydliga arbetsuppgifter ännu eftersom det är en ny roll. Innebär det att Erik Hamrén sa till förbundsledningen att han vill ha Marcus Allbäck intill sig utan att veta varför han vill det?

Och så sa förbundet – javisst låt honom komma till oss, någon gång i framtiden ska vi nog kunna hitta en uppgift åt Mackan …

Tror inte på det.

Allbäcks landslagsroll är en provokation.

Conny Karlsson är formellt inte berättigad till att träna ett allsvenskt lag. En titt i den allsvenska tabellen är väl nog för att idiotförklara den regeln? Men samma förbund som tvingar HIF att glida på sanningen döljer en tränarroll bakom en påhittad utländsk titel – players manager – och tror att man ska komma undan med det.

Idrotten har en närmast sjuklig övertro på organisation samtidigt som man vill ha en oändlig flexibilitet. Verkligheten fungerar inte så. Toppidrott är kreativitet och om det är något som kväver kreativitet är det byråkrati.

Jag vill se resultat

Som vanlig fotbollsintresserad svensk bryr jag mig naturligtvis inte ett endaste dugg om vilken utbildning Marcus Allbäck har eller inte har. Jag vill se resultat av det svenska fotbollslandslaget. Vi alla vill se svenska landslaget i EM- och VM-slutspel. Tillför Mackan något på vägen så är det helt okej.