Turkiet vill få NBA-stjärnan Enes Kanter utlämnad

”Kan inte åka på grund av den där jävla galningen Erdogan”

Foto: TT

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

Regimkritiske basketstjärnan Enes Kanter fruktar för sitt liv. 

Nu utfärdar Turkiet en internationell arresteringsorder och vill få New York Knicks-centern utlämnad.

Enes Kanter föddes i Schweiz av turkiska föräldrar. Han har tidigare spelat för Turkiet, men 2017 fick han sitt turkiska pass indraget efter att ha riktat kritik mot presidenten Recep Tayyip Erdogan vid flera tillfällen. 

Kanter anklagas för att ha samröre med den grupp som låg bakom det påstådda kuppförsöket 2016 och sa så sent som för en dryg vecka sedan att han fruktar för sitt liv.

Fruktar för sitt liv

New York Knicks-centern vågade inte lämna USA och följa med resten av laget för att spela match i London.

– Jag har pratat med ledare i laget och vi är överens om att jag inte ska åka dit. Tyvärr. Och det här är på grund av den där jävla galningen Erdogan. Det är tråkigt att allt det här ska påverka mitt jobb, min karriär, för jag skulle självklart vilja vara med och hjälpa mitt lag vinna matchen, sa han då och fortsatte: 

– De har många spioner där borta och jag skulle lätt kunna bli dödad om jag åker dit, säger Kanter.

”Inte ett enda bevis”

Enligt BBC, som hänvisar till turkisk media, har turkiska åklagare nu utfärdat en internationell arresteringsorder och vill få Kanter utlämnad.

”Den turkiska regeringen kan inte presentera ett enda bevis på att jag har gjort del. Jag har inte ens en parkeringsböter i USA. Jag har alltid varit en laglydig medborgare”, skriver Kanter själv på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM

NBA

Basket