Kan bli det värsta någonsin i ett OS

Rekordkyla hotar: ”Fattar inte hur kallt det är”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

PYEONGCHANG. Häromveckan drabbades sex personer av hypotermi.

Nu anländer världens bästa olympier till vad som väntas bli det kallaste mästerskapet – någonsin.

– Vid minus 15 börjar det kännas. Jag har hostat blod vid något tillfälle, säger Anna Dyvik.

Foto: PONTUS ORRE

Arenorna är färdigbyggda, tiotusentals volontärer är redo att ta emot och hjälpa de nära 3 000 olympier som ska delta i spelen och på fredag tänds den stora OS-elden.

Allt är klappat och klart. Sydkorea slår upp portarna för sitt första vinter-OS någonsin. Men en sak oroar – och det är något som ligger utom arrangörernas kontroll.

Nämligen vädret.

När Sportbladet går en rundtur i området visar termometern minus 17 grader – tre grader från gränsen för vad som är tillåtet för längdskidåkning i ett OS (-20).

– Vid minus 15 börjar det kännas. Man blir slemmig i halsen, samtidigt blir det ganska strävt, som blodsmak i munnen, och så kan man börja hosta efteråt, berättade 23-åriga Anna Dyvik, som gör sitt första OS i karriären, när Sportbladet pratade med henne i japanska Ohtaki tidigare i veckan.

– Jag har hostat så jag blödde vid något tillfälle…

1 av 3 | Foto: PONTUS ORRE
Pyeongchang

Rekordkyla

Väderprognosen indikerar att temperaturen kommer skifta ordentligt. På lördag, när damerna inleder OS-programmet med skiathlon, ser det ut att kunna ligga runt nollan. Men framåt mitten av veckan, när sprinttävlingarna ska avgöras, kan det krypa ner mot 15 minus.

I så fall slås rekordet.

Den hittills kallaste temperaturen som uppmätts i ett vinter-OS är 11 minusgrader, i norska Lillehammer 1994.

– Det är olika prognoser men som det ser ut nu ska det bli åt det kallare hållet. Det är allt från 10 till 15 minus. Under 15 är det kallt. När man kommer ner mot 17-18 minus, då är det kallt för alla, sa landslagets läkare Per ”Pliggen” Andersson när vi talade med honom i Ohtaki.

Att tävla i sådan extremkyla kan medföra vissa risker.

– Det blir ett slitage på slemhinnorna och slemhinnan är en viktig skyddsbarriär för infektioner så det innebär en viss riskökning. Utmaningen är framförallt för de som ska köra flera lopp så att luftören hinner hämta sig. Att köra ett lopp klarar de flesta, men att köra flera är svårare, fortästter ”Pliggen”.

Peyongchang ligger nära kusten vilket gör att det blir en bitande kyla som känns ända in i märgen.

– Turisterna fattar inte hur kallt det blir här. Det är något helt annat än vad de är vara vid. Den här kylan är totalt annorlunda, säger Nam Sun-woo, en fiskare som bor i området, till nyhetsbyrån AP.

Drabbades av hypotermi

I januari månad arrangerades en konsert på Olympiastadion – samma arena som står värd för invigningen på fredag – och enligt AP ska sex personer som närvarade då ha drabbats av hypotermi (nedkylning av kroppen).

Publiken lär således se till att klä sig varmt och som en extra åtgärd kommer arrangörerna dessutom att dela ut gratis värmekuddar, filtar och regnponchos.

Men skidåkarna kan förstås inte vira in sig i filtar. De kan, på sig höjd, dra på sig dubbla underställ. Sedan är det bara att bita ihop och gasa.

– Det handlar om att tänka till hur man klär sig och värma upp med mask för att skydda luftrören, säger Hanna Falk.

Charlotte Kalla? Hon vet vad som väntar – och hon är förberedd.

– Om det ska bli så kallt (-15) så kan man väl säga att jag hade helt rätt uppladdning över jul då jag var i Pajala. Jag härdades..., säger hon och flinar.

Publicerad:

LÄS VIDARE