Landsförädaren mot frälsaren

SPORTBLADET

Russell Coutts och Dean Baker möts i Americas Cup

KIEL

Tillsammans blev Dean Baker och Russell Coutts nationalidoler. Älskade för sin seger i Americas Cup.

Nu kämpar de på var sin sida.

En för att frälsa sitt Nya Zeeland.

Den andre som en landsförrädare i kamp mot sitt moderland.

För tre år sedan var Russell Coutts skeppare på Nya Zeelands båt. Han var på väg mot sin andra raka titel när han gav 26-årige Dean Barker möjligheten att segla hem den åtråvärda trofén till sitt land.

Han klarade det och Nya Zeeland försvarade segern från 1995.

- Jag har Russell Coutts att tacka för mycket. Han har lärt mig väldigt mycket, men jag har nog lärt honom en del också, berättar Dean Barker för den tyska segelmagasinet Yath.

Nu möts de i kampen om Americas cup. Efter segern för tre år sedan lämnade 26 man Team New Zeeland, en av dem var skepparen Russell Coutts. Han och teamets finansiärer kom inte överens om de ekonomiska villkoren för en vidare satsning och skepparen flyttade till den schweiziska utmanaren Alinghi och miljardären Ernesto Bertarelli, Schweiz rikaste man. Med sig till alplandet tog han ytterligare sex man och följderna blev fruktansvärda.

Russell Coutts, taktikern Brad Butterworth och deras familjer hotades till livet och anklagas för landsförräderi. Under kvalificeringen till Americas cup levde de under ständig polisbevakning och med stränga säkerhetsföreskrifter, till finalen har bevakningen skärpts ytterligare. Dean Barker däremot har blivit nya zeeländarnas idol. Han stannade kvar för att tjäna sitt land och hyllas stort, trots att finalen ännu inte är avgjord.

- Plötsligt befinner jag mig där som skeppare för New Zeeland igen, säger Dean Barker.

På träning har han ofta besegrat sin lärare, men nu är trycket ett annat. De schweiziska utmanarna vann den första tävlingen och hos dem finns nästan all kunskap och rutin som vann Americas Cup för tre år sedan.

26 seglare lämnade teamet för tre år sedan

Coutts har vunnit Americas Cup två gånger

Anna Carlsson ([email protected])