Det är helt omöjligt att älska Juventus

SPORTBLADET

Juventus leder ligan. Under de senaste åtta säsongerna har klubben vunnit fyra "scudetti".

Men i år siktar Juventus framförallt på att vinna Champions League. Och i går svek för en gång skull klubbledningens iskalla nerver.

Juventus-supportrar som läser det här är välkomna att bli förbannade. Men för mig är det omöjligt att älska Juventus. Man kan beundra klubben och se upp till lagets prestationer. Men det kan aldrig bli fråga om kärlek, för Juventus har för länge sedan omvandlat fotbollspassion till engagerat yrkeskunnande.

Därför kom det som en överraskning i går, när tränaren Marcello Lippi och klubbdirektören Luciano Moggi för en gång skull märkbart darrade på manschetten. De försökte få matchen mot Manchester United flyttad med ursäkten att flera av lagets mest kända spelare har influensa.

Typiskt Juventus

Egentligen är det lika typiskt för Juventus storhetsvansinne att kräva ett undantag - det har aldrig tidigare hänt att en match i Champions League ställts in på grund av en influensa-epidemi - som att senare förneka att ha gjort det.

Sådant får inte komma ut. Det skulle ju kunna tolkas som ett tecken på svaghet, att Juventus ledning var orolig för matchen mot Manchester United. Klubben är deras förebild. Möjligen med undantag för vissa episoder i omklädningsrummet.

Men den pinsamma influensaincidenten blev likväl känd och den skadade Juventus mer än motståndarna i form av störd koncentration. För inte var det något B-lag som Juventus ställde upp mot engelsmännen. Marcello Lippi är känd för att rätta mun efter matsäck och anpassa spelare och taktik efter motståndaren. Det gjorde han i går också.

Trezeguet ovanligt blek

Klippor som Edgard Davids och Ciro Ferrara garanterade stommen och Pavel Nedved gjorde slutligen målet som italienarna förtjänade. En av de få som gjorde en märkbart slät figur var David Trezeguet, men sådant händer. Den enda som verkligen saknades var Alessandro Del Piero. Men han har inte influensa. Han är skadad.

Kort sagt, det enda som svek var Juventus sedvanliga nerver av stål. Att vinna Champions League är inte det lättaste.

Men var så säkra på att Juventus kommer igen. Det är när de andra börjar bli trötta, spelar dåligt och kommer i psykisk obalans, som vinstmaskinen Juventus brukar slå till.

Inter på väg mot kris?

Se bara hur det ser ut i serie A just nu. Ligan har passerat halvtid med ungefär en månad. Inter vacklar avsevärt. Först förlusten mot Chievo i söndags, sedan fiaskot mot Barcelona i Champions League härom kvällen. Nu föreligger allvarlig risk för självömkande depressioner. De börjar i klubbledningen och är lika smittsamma som halsfluss på dagis. Christian Vieris svårmodiga uppsyn är spegelbilden av Inters klubbkultur.

I bästa fall kommer laget att vara påbättringsvägen lagom till att ligan är slut och kampen förlorad.

Milans problem är snarare att överskatta sig själv.

Därtill kommer att Silvio Berlusconi på ett handgripligt sätt lägger sig i träningen. Det skapar förvirring och stör koncentrationen.

Men Juventus vacklar aldrig. Juventus gör sitt jobb.

Juventus låter sig inte dras in i fruktlösa debatter om korrumperade domare eller fotbollsförbundets myglande styrelse. Juventus är i alldeles för hög grad en del av etablissemanget för att ha intresse av förnyelse och genomskinlighet.

Del Piero glänser

Med obetalbar överlägsenhet seglar Juventus vidare mot nya triumfer. Alessandro Del Piero förkroppsligar Juventus som Vieri förkroppsligar Inter. Han är en perfekt gentleman. Han lyckas spela en hel match utan att så mycket som bli svettig på överläppen. Han är bokad i landslaget. Han tappar aldrig fattningen.

Det gör inte Juventus heller.