Skål brorsan, du är guld värd

SPORTBLADET

Thobias: Jag är totalt slut, jag vet inte om jag orkar hela natten

1 av 3 | Foto: LILLEBROR BLEV STÖRST Mathias gratulerar Thobias. Nu har vi ett guld i familjen , säger han.

CAVALESE

I går kväll - på hotell San Valier i centrala Cavalese - firade svenska landslaget guldhjälten Thobias Fredriksson.

Som sprintåkare behövde han inte tänka på fler lopp i Val di Fiemme - än mindre på formen och huvudvärken dagen efter.

- En viss fördel har man ju, men jag vet inte om jag orkar hela natten. Jag är totalt slut, säger han.

Det gick undan även efter loppet. Strax efter sju lämnade Thobias Fredriksson hyllningarna på skidstadion och fortsatte till presskonferensen. Sedan bar det av till dopningskontrollen vid åtta och till svenskhotellet Montanara en halvtimme senare. Strax efter tio anlände Thobias till festen. Där satt redan övriga landslagskompisar bänkade för att ta emot dagens store man i Val di Fiemme.

De hade redan ätit en femrättersmiddag.

- Äsch, det funkar. Men jag tror inte folk vill förstå hur illa jag mår just nu. Min kropp är helt färdig och jag behöver mat och dryck, säger Thobias Fredriksson.

Fick stooooor tårta

Han har inte hunnit fylla vätske- eller matdepåerna när restaurangpersonalen rullar in en gigantisk tårta - med Thobias namn på - och ställer den framför honom.

Och han skär en gigantisk bit som knappt får plats på tallriken.

- Det gäller att passa på. Man vet aldrig när man får äta världsmästartårta nästa gång. Dessutom är jag hungrig, säger Thobias Fredriksson och skrattar.

Intill honom sitter brorsan Mattias och olycksmannen från stafetten Jörgen Brink och tittar intresserat på när Thobias - likt en jordfräs - går lös på gräddtårtan.

Han är som ett barn på julafton.

I ett annat bord sitter guldmannen från skiathlon-tävlingen Per Elofsson och smuttar på ett glas öl och ser ut att glädjas lika mycket över hans kompis guld som det egna han tog i söndags.

- Thobias var grym i dag. Tyvärr får vi ta den riktiga festen senare. Vi har femmilen att tänka på, säger Per.

Skålas i champagne

Sedan skålas det i champagne, guldhjälten får äntligen in sin mat och efter det kommer ytterligare en höjdpunkt. En gigantisk tv rullas in i restaurangen och där rullar sprinttävlingen i gång i repris. Stämningen blir på topp och efter varje heat klappas det och skrattas. Den som verkar minst intresserad av allt är Thobias och han tittar på utan att ge en antydning av vad han känner.

Eller tänker.

- Äsch, jag bara njuter.

Applåderna vill aldrig ta slut när Thobias glider in i mål som världsmästare och bilden när Mathias springer fram - innan segraren hunnit stanna - är redan klassiska.

- Vi får väl se var vi ska sen. Jag har några som lotsar mig och det är inte omöjligt att vi hamnar på något uteställe senare, säger Thobias Fredriksson och ler finurligt.

Strax efter elva droppar dam- och herråkarna, som har fler tävlingar att tänka på, av från festen och kvar blir landslagsledningen, teknikerna och så guldmannen Thobias förstås.

För honom har bara partyt börjar.

- Om man bara orkar så ska vi nog ut, säger han och försvinner till sin plats.

För att ta tårta, mat och mer champagne.

Från valla till champagne - Thobias lyckliga dag

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM