Pappas flickor

SPORTBLADET

Hans Lundbäck: Visst har jag och Helena brakat ihop ibland...

Bakom varje framgångsrik idrottstjej finns en... pappa.

- Vi har diskussioner om vår relation. Det är viktigt för att ha en bra kommunikation så vi inte missuppfattar varandra, säger Hans Lundbäck, pappa, tränare och manager till ryttarstjärnan Helena Lundbäck.

I flera av våra största, kvinnliga idrottsstjärnors karriärer spelar pappan en nyckelroll.

Helena Lundbäcks och Anna Lindbergs pappor är såväl tränare som manager och agent till sina döttrar. Carolina Klüfts pappa Johnny tar hand om allting kring dottern utom själva träningen. Anders Pärson sköter Anjas träning.

- Visst har vi brakat ihop ibland, men vi har ett väldigt bra förhållande och har inga stora meningsskiljaktigheter, säger Hans Lundbäck om sin relation med dottern Helena.

- Jag är också tävlingsmänniska och har fått lära mig att inte uttrycka mig så spontant utan försöka se kallt på det när Helena tävlar.

Krävande föräldrar

Internationellt har de så kallade tennispapporna - som till exempel Richard Wiliams, far till Venus och Serena - blivit rena skräckexemplen på krävande föräldrar som vill uppnå framgångar genom sina barn.

Papporna bakom de svenska damstjärnorna är i jämförelse rena skolexemplen på den perfekta idrottspappan.

En anledning kan vara att de redan haft sina framgångar som aktiva och de därför inte behöver uppnå ära och berömmelse genom sina döttrar.

"Hade det likadant"

Hans Lundbäck red 18 år i hopplandslaget.

- Jag har varit där Helena nu är, i de här sammanhangen, säger pappa Hans.

- Jag hade det likadant själv. Min pappa var mycket intresserad av min ridning och jag upplevde det som något positivt. Jag kände ett väldigt stöd från honom.

Men visst har det varit gånger när pappa och dotter tvivlat på sitt samarbete.

- När Helena var i puberteten hade vi några "uttag", då man satte hårt mot hårt. Men det är en naturligt process mellan föräldrar och barn i den åldern. Nu tvekar vi inte längre, säger Hans Lundbäck.

Hans Lundbäck

Mathz Lindberg

Johnny Klüft

Anders Pärson

Ante Kostelic

Richard Williams

Johan Flinck