Jämnt när J-O mötte Paralympics-mästaren

Av: Filip Durefelt

Publicerad:

Jan-Ove Waldner upplevde det mesta under sin drygt 30 år långa karriär.

Men ett bordtennismatch sittandes i en rullstol var något nytt även för honom.

– Jag är rätt mör, säger J-O efter femsetaren mot Paralympics-mästaren Anna-Carin Ahlquist.

Under sin långa och framgångsrika karriär vann Jan-Ove Waldner allt som går att vinna och visade gång på gång upp sin exceptionella bolltalang.

Men även ett bollgeni som J-O kan uppenbarligen befinna sig ute på djupt vatten, trots att han har ett pingisbord framför sig och ett pingisrack i handen.

För i Liljeholmshallen i Stockholm fick han nyligen en utmaning utöver det vanliga.

Foto: Peter Wixtröm

Den i dag 52-årige Waldner ställdes där mot Paralympics-mästaren Anna-Carin Ahlquist, 45, i en femsetare.

”Det känns i kroppen”

Utmaningen?

Matchen avgjordes med de båda sittandes i rullstolar. Inget ovanligt för Ahlquist alltså, men något helt nytt för Waldner.

– Det var tufft, säger en leende Waldner efter mötet.

– Jag förstod ju att det skulle bli en tuff match, men jag kom in i det efter ett tag och det känns i kroppen redan nu. Jag är rätt mör. Sen måste man sitta precis rätt och hela grejen så det är en enorm koncentration.

Efter förlust i första set lyckades Jan-Ove Waldner vända och vinna med 3–2, självklart med Mikael ”Äpplet” Appelgren som tränare.

Foto: Peter Wixtröm

– Jag fick en bra start i andra och då kände jag att det kanske går. Då började jag spela lite smartare. Det var kul att det blev jämt så vi inte behövde spela tre snabba set bara.

Vad var det svåraste?

– Det är mitten givetvis. Och att det inte går att skruva så mycket som jag är van vid. Speciellt med servarna, jag får ingen fart i dem. De dör ju ut eftersom man är så kort och så lågt nere.

Anna-Carin Ahlquist såg ut att trivas i Liljeholmen och var inte särskilt besviken efter förlusten.

Foto: Peter Wixtröm

– Det var fantastiskt roligt. En jätterolig match och han var fantastiskt bra och spelade komplett. Han är ju ett bollgeni och otroligt taktiskt och smart på att läsa spelet.

Din egen insats då?

– Det blir ju lite annorlunda bollar mot vad jag är van vid så man måste verkligen tänka till med skruv och vad som kommer tillbaka. Det är inte riktigt det förväntade som kommer tillbaka.

När själva matchen var slut och Waldner och Ahlquist mest bollade med varandra vågade sig Waldner också upp ur rullstolen. Han reste sig, måttade – och missade.

– Precis! Jag ska hålla mig i stolen, det är bättre för mig. Nämen det var roligt att spela. Man fick se bordet från en annan sida. Det är två helt olika sporter, säger Waldner.

Anna-Carin Ahlquist bryter ut i sitt karakteristiska och smittande skratt när missen kommer på tal.

– Det var ju den vi kommit överens om, att han skulle dra in den haha.

Foto: Peter Wixtröm

Fortfarande besviken efter Rio

Ahlquist hade desto lättare att hålla sig för skratt efter Paralympics i Rio 2016. Efter hennes singelguld i London 2012 var siktet inställt på ännu en medalj av den ädlaste av valörer.

Därför var besvikelsen stor när hon ”bara” tog ett brons.

– Jag är fortfarande besviken, säger Ahlquist samtidigt som hon meddelar att siktet nu är inställt på ännu ett Paralympics.

– Jag vill ju vinna ett nytt guld i Tokyo och om kroppen och hälsan håller så är det dit som satsningen går. Det är oerhört viktigt för mig att få göra ett nytt Paralympics. Jag vill verkligen ha det där guldet. Jag var inte i Rio för att vinna ett brons. Jag har väl inte ens haft uppe medaljen sen jag kom hem, så det är fortfarande ganska tungt.

”Det är ändå samma sport”

Mötet mellan Ahlquist och Waldner var en del i satsningen mot just Paralympics 2020. J-O menar att han fick upp ögonen för Anna-Carin Ahlquist i Rio.

1 av 4 | Foto: Peter Wixtröm

– Speciellt nu på det senaste Paralympics när de spelade lagspel så fick man se mycket på tv. Innan det har det varit max medaljmatcher som man fått se, och ibland om det har varit någon guldmatch.

– Jag hoppas de får ut något av det här, att det blir lite drag kring Paralympics och även pingisen. Det är ändå samma sport vi håller på med så det är roligt att ställa upp.

LÄS VIDARE

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Publicerad: