Björkman/Woodbridge vidare i Swedish Open

SPORTBLADET

...men ingen bryr sig om dubbeln.

De är världens bästa dubbelpar - det är bara ett problem för Jonas Björkman och Todd Woodbridge, precis som för alla andra dubbelspelare.

Nästan ingen bryr sig, varken tv, sponsorer eller viktigaste av allt - arrangörerna.

I stället har det nu lagts fram ett reformförslag som riskerar att skada dubbeln ännu mer.

Läktarna kring centrecourten i Båstad var välfyllda när de nyblivna Wimbledonmästarna Woodbridge/Björkman, besegrade det spanska paret Carlos Moya/Marc Marco i första omgången.

Det svensk/australiska paret hade heller inga större problem att vinna, 6-4, 6-3, desto svårare är det för dubbelspelet att hålla sig vid liv.

I Wimbledon blev damernas final förpassad från centrecourten, arrangörerna av US Open har krympt dubbelns startfält med en tredjedel.

Säljer inga biljetter

Nyligen lades också fram ett förslag gällande dubbeln vid de så kallade Masters Series-turneringarna, nämligen att minska antalet par i turneringarna från 32 till 16.

- Dubbeln kostar närmare 50 miljoner kronor och ger nästan ingenting tillbaka. Vi håller på att prata med ATP angående en reform, sade Jon Friend, ansvarig vid Tennis Properties Limited i ett uttalande.

- Vi måste vara realistiska, de säljer inga biljetter.

Förslaget väcker naturligtvis kraftigt motstånd hos spelarna:

- Spelarna är inte alls lyckliga över det här, det är en massa ''jobb'' som skulle försvinna, säger Todd Woodbridge till TT.

Ingen Lendl-Edberg

De nio turneringarna räknas strax under de fyra Grand Slam-turneringarna. För de bästa singelspelarna är det en självklarhet att spela dessa, för många dubbelspelare kan det nu bli en omöjlighet.

- Jag tror inte det kan gå igenom även om jag naturligtvis inte kan garantera det. Men det är de enda turneringarna i världen som avgörs under de här veckorna, isåfall skulle det inte bli många spelare som får spela alls dessa veckor. Om du tittar på golf finns det tourer runtom i hela världen, i Europa, Asien, USA, där finns en klar skillnad.

Som ordförande i Players Council - spelarrådet, har Woodbridge fört spelarnas talan i bland annat denna fråga.

- Vi får inte förlora den här delen av tennis, merparten av amatörspelarna spelar just dubbel, det utvecklar ditt volleyspel och taktiska förmåga, om det försvinner så kommer till slut alla att spela likadant och matcher mellan olika speltyper, som Agassi-Rafter eller Stefan Edberg och Ivan Lendl, kommer inte att finnas kvar.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis