Ljungberg opereras

SPORTBLADET

Kan missa höstens EM-kval

STOCKHOLM

Fredrik Ljungberg riskerar att missa hela den svenska EM-kvalhösten.

Istället för semester hemma i Halmstad blev det en resa till London, där det stod klart att Arsenal-stjärnan omgående tvingas operera sin skadade höft.

- Jag tror att han blir borta i tre månader, säger landslagets läkare Anders Valentin.

Foto: Magnus Wennman
Fredrik Ljungberg riskerar missa inledningen av EM-kvalet.

Efter den sensationella gruppsegern i VM riktas många blickar mot höstens inledande kval till EM i Portugal 2002.

Henrik Larsson har redan deklarerat att det är färdigspelat i landslaget och nu kommer alltså nästa bakslag för den svenska landslagsledningen.

Fredrik Ljungbergs höft kan tvinga honom att stå över årets EM-kvalmatcher, mot Lettland i Riga 7 september och mot Ungern på Råsunda 12 oktober.

"Vi tappar i slagkraft"

- Med Fredrik i den form han visade under våren är ett avbräck för landslaget, det skulle det vara för alla lag. Vi tappar i slagkraft under EM-kvalet om han inte kan vara med, säger förbundskaptenen Lars Lagerbäck.

- Det är alltid tråkigt när spelare blir skadade, men det är inte så mycket att göra åt.

Redan under VM varnade landslagsläkaren Anders Valentin för att en operation skulle bli nödvändig och enligt Arsenals läkarteam är det dags redan till helgen.

- Spontant tycker jag att det är bra att det händer något. Jag pratade med Arsenal innan vi åkte hem från Japan och berättade vad vi trodde att det kunde vara, och nu verkar det ju som att vi hade rätt, säger Valentin.

Operationen som sådan innebär att läkarna går in i höften och tittar vad som är fel, och när de väl är inne så jämnar de till brosket och kanske tar bort små lösa bitar med en gång.

Ljungberg spelade bara två matcher i VM, den mot England och den mot Nigeria, och tvingades sedan se övriga två från läktaren.

Valentin: "Sånt här tar lång tid"

Enligt Arsenals hemsida kommer svensken att vara borta i två månader, och därmed missa inledningen av Premier League-säsongen samt Sveriges träningslandskamp mot Ryssland den 21 augusti.

Valentin befarar att det blir längre än så.

- Två månader är ingen lång tid. Jag skulle tro att han behöver tre månader. Det är en sådan belastning på höften, bara man promenerar så gör det ont och tänk dig då i fotbollssituationer. Min erfarenhet säger mig att om man inte vill riskera något så lär det dröja tre månader, säger Valentin.

Lars Lagerbäck anser dock att Sverige visade mot Argentina och Senegal att hallänningen inte är oersättlig.

- Vi visade under de matcherna att vi klarar oss ganska bra utan Ljungberg. Vi kan ersätta honom med andra spelare, säger han

TT har förgäves sökt Fredrik Ljungberg för en kommentar.

- Fredrik är i England för tillfället, jag har inte hört något från honom i dag, hälsar pappa Roy Ljungberg.

Niclas Johansson/TT, Mathias Gurestam/TT