Livet leker för fruarna i NHL - men hur länge?

SPORTBLADET

Glada fruar ger bättre hockeyspelare.

Det har man lärt sig i NHL, därför är det numera fritt fram för mutor som resor, fritt vin och utbildade barnvakter.

- Perfekt, ler tre panther-tanter från Florida och viftar med väskorna från Burberry och Louis Vuitton.

Allt medan kvinnofällan slår igen med en öronbedövande smäll.

Som svensk kvinna hör det till vanligheterna att man liksom hamnar utanför systemet. Den klassiska kvinnofällan, ni vet. Det är barn och deltid och taskiga pensioner och skilsmässor och dåligt skrivna äktenskapsförord som gör att tjejer ofta tvingas se den berömda svenska välfärden litegrann på avstånd. Inte minst om man är änka med taskig ATP och allt vad det nu heter.

Slut på mobbningen

Hockeyänkorna är därmed inget undantag. NHL har numera blivit såpass moderna att de förstått att man måste få ett slut på den tidigare mobbningen av europeiska spelarfruar. Förr tyckte nordamerikanskorna nämligen att svenskar och andra gjorde intrång när de flyttade över Atlanten för att stjäla hockeyjobben från deras män. Men i dag är det annat ljud i skällan. Så länge en spelare - även om han är svensk - presterar goda resultat gör man också allt för att han ska trivas i laget. Satsningen innefattar även fruarna.

Generöst tilltagna bufféer, fritt vin, representanter som ombesörjer resor, utbildade barnvakter och egen våning i ishallen är bara några av de förmåner som tillfaller änkor till män som spelar på en högre nivå.

Livet leker, kan man kanske tycka. Frågan är väl bara hur länge?

De flesta av oss vet ju hur en genomsnittlig NHL-karriär ser ut. Det är långa resor på kort varsel. Det är nedflyttning i farmarligan och flytt till nån förort. Det är flytt till ett annat lag, i en annan del av kontinenten.

Och som änka är det bara att hänga med.

Gott om tid

Inte så stor idé att satsa på en utbildning, med andra ord. För vem vet hur länge man blir kvar på samma plats? Utan green card är det omöjligt att jobba och utan jobb kommer det inte in några egna pengar. Tid att göra av med pengarna på finns det däremot gott om.

Lever man med en generös karl kanske man fortfarande hävdar att livet som hockeyänka leker. Frågan är väl bara hur länge?

För hemma i Sverige händer det samtidigt grejer. Hockeyänkor ramlar relativt snart ur systemet. Försäkringskassan nollar henne. A-kassan skriver ut henne. Pensionen utarmas. CV:n förblir ett oskrivet blad. När hon kommer hem tvingas hon jobba i ett år innan hon återigen skrivs in i den svenska välfärdsstatistiken.

Och vem anställer en tjej som inte gjort något alls de senaste åren?

Ett eget liv...

Låt oss därför hoppas att panther-tanterna, och alla andra svenska tjejer som reser runt med sina NHL-män, ser lite längre än till de generösa bufféerna, de fria vinerna, rese-representanterna och barnvakterna.

Låt oss hoppas att de överlistar kvinnofällans gap och inser att det goda livet är lika med ett eget liv.

Bäst

Sämst

Erika Strandell ([email protected])