Sverige klart för slutspel i VM

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

avMattias Friberg, TT

SPORTBLADET

HALMSTAD. Slovenien stretade emot bra i hagen. Men till slut var Sverige starkast, och 3–1-segern innebär att laget är klart för åttondelsfinal i lag-VM i bordtennis.
– Det är underbart, jag är riktigt stolt över spelarna, säger förbundskapten Ulf "Tickan" Carlsson till SVT.

Andraplatsen i gruppen och en plats i åttondelsfinalen är redan säkrad trots att det återstår en omgång. Sverige fick en fin revansch på Slovenien för förlusten i EM-kvartsfinalen i höstas. Hemmalaget vann med 3–1 och stor segerfixare var Mattias Karlsson som vann båda sina matcher. 

Först körde han över Darko Jorgic i tre raka set och senare avgjorde han lagmatchen genom att slå Bojan Tokic med 11–2 i femte set.

– Jag kom upp i väldigt bra nivå, säger Mattias Karlsson och fortsätter:

– Andra matchen är betydligt tuffare. Jag har förlorat två gånger tidigare mot honom. I EM var jag chanslös och förlorade i tre raka. Det är skönt att jag verkligen lyfte mitt spel i femte set. 

Så nu fick du dubbel revansch för att du förlorade mot honom i EM-kvarten som ni förlorade?

– Det var en skön revansch. Det var en extremt tung förlust senast mot dem i kvarten när vi hade betydligt högre mål än så. Det är skönt att vi kom upp i en bra nivå och slår dem.

Vad betyder det att få gå in som etta och vinna två matcher?

– Det är jätteskönt för min del att vinna mina matcher och spela bra. Att spela för den här publiken är fantastiskt. Det lyfter en ännu mer och det är fantastiskt att det är så många som kommer.

Hur långt kan ni gå?

– Vi har satt upp kvartsfinal som mål. Det var vi i Malaysia också för två år sedan så det är ett realistiskt mål. Vi är rankade nia. Nu har det skrällt lite i grupperna så lottningen i åttondelen blir viktig. Om vi väl tar oss till kvarten ska vi göra vår bästa lagmatch så att vi kan slåss om medaljerna.

”Blir så jäkla konstigt”

Kvällens stora snackis var en boll i den tredje matchen som det diskuterades länge. Slovenen Deni Kozul servade vid underläge 6–10 i fjärde set och matchboll emot sig mot Jon Persson. 

– Det blir så jäkla konstigt. Han servar och tappar racket som flyger in på bordet. Jon lägger returen i nät. Jag har aldrig nånsin varit med om det innan. De säger att det inte finns nån regel för han gjorde det inte med vilje, men samtidigt stör det motståndaren när det kommer ett rack. Det är möjligt att reglerna är så och att jag har fel, säger Sveriges förbundskapten Ulf ”Tickan” Carlsson.

Det blev en lång diskussion som slutade med att Kozul fick poäng. Jon Persson vann sedan nästa boll och tog hem matchen.

– Jag sa det till Jon efter matchen: Att ser du att nån tappar racket så lägg bollen lite högre. Så vi ska hem och jobba på det, säger Carlsson och skrattar.

Jon Persson hade inte heller varit med om en sådan situation tidigare. 

– Det blir lite speciellt när han tappar racket. Sen var det mer skruv i serven än jag trodde. Jag blir ju störd så klart. Men det är som det är. Nu vann jag matchen i alla fall, säger Persson.

Sverige möter Egypten i sin sista gruppspelsmatch på onsdagen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bordtennis