E-sport närmar sig OS – kan bli uppvisningsgren i Paris

E-sport är på väg in i den olympiska familjen.

Enligt Reuters är det internationella E-sportförbundet i ”långtgående samtal” med OS-organisationen för Paris-spelen 2024.

– Den lokala organisationskommittén och staden stöttar det här, säger förbundets generalsekreterare Leopold Chung.

Ska e-sport räknas som en idrott? Den frågan har varit en het potatis i Sverige i flera år.

I nuläget är e-sporten inte välkommen av Riksidrottsförbundet men e-sportförbundet har gjort en ansökan och när RF själva stöpt om sina stadgar och krav för vilka förbund som ska välkomnas, efter Sportbladets granskning, kan e-sporten mycket väl släppas in.

En process som mycket väl kan påskyndas av det faktum att e-sporten nu närmar sig den olympiska familjen. Reuters rapporterar att det internationella e-sportförbundet (IeSF) har långtgående samtal om att bli en uppvisningssport i Paris 2024.

Med på asiatiska spelen

– Det kommer inte gå att bli en officiell OS-gren, men vi hoppas på att bli en uppvisningsidrott, säger generalsekreterare Leopold Chung till nyhetsbyrån.

IeSF har just nu 46 medlemsländer och arrangerar VM i bland annat spelen Counter Strike, League of Legends och Tekken.

IOK ska vara intresserade av att lyfta sporten som sägs omsätta tiotalet miljarder per år men är tveksamma till att släppa in e-sporten efter diskussioner kring diskriminering i spelbranschen och det faktum att våldsbejakande spel är dominerande.

E-sport är redan klart som uppvisningsgren vid årets asiatiska spel och 2022 ska grenen vara en fullvärdig representant på de tävlingarna.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.