Upplagt för kaos i Vasaloppsstarten

SPORTBLADET

”Är en enda stor pöl”

1 av 2 | Foto: En bild från startområdet i Berga by, elva timmar före starten av Vasaloppet 2015.

Här utbryter kaos vid Vasaloppsstarten.

De sjöblöta spåren till trots: när startskottet ljöd så ville de taggade åkarna dra iväg – men startgrinden var kvar.

– De fastnar som fiskar i ett nät, säger SVT:s André Pops.

Klockan 08:00 på söndagsmorgonen startade 15 800 deltagare Vasaloppet i Berga By.

”En enda stor pöl”

SVT skriver att antalet spår i startområdet bantas från 54 till 27. Anledningen är de höga temperaturerna i luften som gjort att smält snö dränkt delar av området i vatten.

Sportbladets Erik Karlsson, som ska åka loppet, har besökt startområdet under lördagen och berättar om omständigheterna.

– Det är en tjärn inte precis där man startar utan 500 meter fram. Där är det blött som helvete innan vägövergången. Det är en tjärn som är inte frusen. Jag räknade inte antalet spår men när man kom bort dit var det en enda stor pöl.

Arrangören skriver på sin hemsida om hur spåren också dragits om, samma sak som skedde inför förra årets upplaga.

”Den välkända avsmalningen i Vasaloppets inledande sträckning vid loppets första stigning flyttas ned ca en kilometer och börjar istället före första backen, precis som ifjol”, skrivs på Vasaloppets hemsida.

”Inte något katastrofläge”

– Vi bedömer att vi har kontroll över situationen, det blev inte så dramatiska effekter i fjol, nästan tvärtom. Nu kommer den här passagen lite tidigare på en platt i stället för i uppförsbacken. Så istället för att stå och vänta i backen får åkarna stå och vänta på platten. Förra året handlade det om marginell tid du tappade, och du sparade krafter genom att slippa stå i branten, säger loppets tillförordnade sportchef Johan Eriksson till Sportbladet.

Samtidigt kommer det varma vädret skapa nya utmaningar för åkarna även efter starten.

– Det kommer vara väldigt varmt i morgon och under natten vilket gör att vi inte får en isfrysning av spåren – de fryser inte ihop – vilket gör att det kommer att vara lite surare och inte glida lika lätt. Det kommer att kännas även för de som åker första heaten. Det kommer givetvis vara en utmaning för de längre bak, då risken är att spåren inte håller ihop och att det blir sladdrigt och löst, säger Johan Eriksson.

– Vi rustar extra i år. Vi har tagit in bättre och fler maskiner och kommer i år att spola under loppets gång. Vi ökar de insatserna. Det känns inte som att det är något katastrofläge. Men det är en vårvinter – ett onormalt varmt Vasaloppsväder.

ARTIKELN HANDLAR OM