Ericssons F1-plats är hotad

1 av 2 | Foto: Giedo van der Garde lämnar domstolen i Australien.
SPORTBLADET

Marcus Ericssons framtid i F1 är hotad.

Australisk domstol har dömt att Giedo van der Garde har ett giltigt ­kontrakt med Sauber – därför kan han ta svenskens plats i stallet.

– Jag har ingen aning om vad som händer, säger svenskens rådgivare Eje Elgh.

Inför förra säsongen ­lämnade Giedo van der ­Garde Caterham för att bli testförare hos Sauber. ­Holländaren hade ett ­kontrakt som sa att han skulle köra för Sauber 2015, men efter en poänglös ­säsong sparkades han och stallets två andra förare. De ersattes av Marcus Ericsson och Felipe Nasr, samt ­testföraren Raffaele ­Marciello.

Giedo van der Garde ­anser att han har fått ­sparken på felaktiga ­grunder och stämde stallet för att få tillbaka sin plats.

I natt meddelade en ­australisk domstol att van der Garde har ett giltigt kontrakt med Sauber och att han har rätt att köra för dem i säsongspremiären i Melbourne på söndag – och under resten av F1-säsongen.

– Jag är i form och känner mig stark, säger Giedo van der Garde till journalister som väntat utanför domstolsbyggnaden.

– Jag ser verkligen fram emot att komma tillbaka till teamet och vi ska arbeta hårt för att se till att vi når bästa möjliga resultat under helgen som kommer. Jag har alltid haft ett väldigt bra förhållande till stallet och jag ser fram emot att få tävla igen under helgen som kommer.

Vet ingenting

Marcus Ericsson riskerar därmed att bli av med sin plats eftersom van der Garde kan ta hans eller Nasrs plats.

– Jag har ingen aning om vad som händer. Det är natt här och jag kom just fram till hotellet, säger svenskens rådgivare Eje Elgh.

– För närvarande är det en tvist mellan två andra parter. Vi har inte gjort något galet och därför har vi inte hörts av någon domstol. Nu återstår att se hur de ska lösa situationen.

Finns det en risk att Marcus inte kör i helgen?

– Vad ska jag svara på det? Vi får se hur de andra två parterna löser situationen.

Är du oroad?

– Jag är så gammal att jag har slutat att oroa mig för saker jag inte kan påverka. Detta är utanför vår sfär och vi hoppas att det förblir så.

– Marcus förbereder sig för att köra. Det har han gjort hela veckan.

Sauber har valt att överklaga domen. Stallets teamchef, ­Monisha Kaltembon, anser att det är en för stor säkerhetsrisk att byta förare.

– Vi kan inte riskera ­säkerheten för vårt team ­eller någon av de andra ­förarna med att ha en oförberedd förare i en bil som har skräddarsytts, säger hon.

Ett besked väntas natten till torsdag svensk tid. Klockan 08.00 torsdag morgon måste Sauber, och alla andra stall, ha anmält vilka två förare som ska köra helgens premiär.

För fler motornyheter direkt  - följ Sportbladet Motor på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM