Stenson fyra slag efter McIlroy

SPORTBLADET

Svenskarna jagar i majorn

Foto: Stenson och Blixt.

Med i toppen, på väg mot formen.

Men Henrik Stenson var kritisk mot tävlingsledningen som inte tillät lägesförbättring efter gårdagens stora skyfall över PGA-mästerskapen.

– Oförståeligt, säger han.

Det var tidigt i går morse, lokal tid, som det stora regnet föll över Louisville. Andra dagens spel hade bara pågått i 20 minuter när arrangören avbröt tävlingen, trots att ingen åska gick, och när den återupptogs igen 45 minuter senare kom nästa besked.

– Vi spelar bollen som den ligger och har inte ens övervägt något annat. Alla fairways är i bra skick, sade PGA:s tävlingschef Kerry Haigh.

Det var en åsikt han var ganska ensam om.

”Ett monsunregn”

Skyfallet hade gjort Valhalla till en enorm lerpöl och att spelarna då inte gavs lägesförbättring – att få plocka upp bollen och tvätta rent den från smuts och lera – gjorde förutsättningarna orättvisa och kritiserades kraftigt från alla håll och kanter.

– Det var ju ett monsunregn vid sju i morse och bollen fastnade ju på fairway hela tiden. Jag tycker nog att arrangören gjorde en bogey själva när de inte tillät det, säger Henrik Stenson till TT och förklarar:

– Ta till exempel på sjuan, får man lite lera på bollen där så kan den ju sticka åt vilket håll som helst och ner i vattnet. Nä, jag förstår faktiskt inte varför det blev så.

”Farligt för publiken”

Jonas Blixt, som äntligen klarade kvalgränsen i en major igen, hade även han lätt att hålla sig för skratt.

– Det var ett skyfall när vi värmde upp. Vi fick vänta länge och sedan fick vi bara tolv minuter på oss att vara redo och det var ju inte det bästa. Och klart vi skulle ha haft lägesförbättring. Det var ju till och med farligt för publiken nu, säger han till TT.

Glädjeämnen fanns dock.

Alla fyra svenskar klarade cutten och Henrik Stenson har fortfarande häng på täten trots att han i går gick ut när banan var som svårast. I toppen återfinns dock världsettan Rory McIlroy, som vunnit två tävlingar i rad.

– Jag måste spela fem slag bättre än världens bästa spelare för att fixa det här, säger Stenson.

– Men ingenting är omöjligt.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf