Sportbladet

Charlotte Kalla: ”Jag springer milen på...”

SPORTBLADET

Här svarar skidstjärnan på läsarnas frågor

Här berättar Kalla om hur fort hon springer en mil, hur hon ska slå Björgen och vilket hennes drömresa är.

King: Om du nån gång skulle göra en tatuering – vad skulle motivet bli och vart på kroppen skulle den sitta? Chocka lite nu – inte OS ringarna eller nåt annat vanligt inom idrotten;)

Charlotte Kalla: Oj, jag har aldrig drömt om att göra en ­tatuering, men ja..., vad skulle det kunna vara? Något bra motto. Jag ska bara komma på. Jag kan bli inspirerad och tycka det är jättefint på andra, men jag är nog den lite mer ­eftertänksamma typen när det kommer till sådana ingrepp. Så nä, jag tror att jag hade funderat ihjäl mig.

Olle: Vad är bäst med Sundsvall?

Charlotte Kalla: Det kommer numera vara att jag har ­Johan (Olsson) som träningskompis. Jag har fjäskat järnet... ­ Annars förstår jag att Johan har valt Sundsvall med träningsterrängen där, både sommar och vintertid finns det en bra bas att utgå ifrån. Sen är det bra med kommunikationer, att jag kan ta mig både med tåg och flyg till Arlanda. Det är en mysig sommarstad med helt fantastiska restauranger som ligger kring kusten och som jag har passat på att besöka i sommar.

Jackob från Stockholm: Vad tycker du om politik?

Charlotte Kalla: Måttligt intresserad. Det blir som ett uppsving nu med ett valår. Men jag har inte riktigt den bakgrunden. Det var inte jättemycket sådana diskussioner hemma och vi har det inte mycket i laget. Det skulle väl vara ifall jag hade lite mer sådant i umgängeskretsen, men just nu är det inte så.

Edde: Finns bara guld i tankarna när skid-VM i Falun startar?

Charlotte Kalla: Nej, absolut inte. De andra medaljerna glimrar minst lika vackert. Någon individuell medalj från VM har jag ju inte. Men det är många som vill kliva upp på pallen så jag ska jobba stenhårt för att kunna vara med och fatjas högst upp men också vara förberedd på att det kan vara andra som fått till det ännu mer. Det är mycket snack om medaljer, men man får ha med sig att vi inte bara hade bra förberedelser inför Sotji, vi hade lite tur också. Det klaffade med vallningen och vi lyckades med formtoppningen vi åkare. Lite stolpe in ska man ha.

Kent Johansson, 52 år, som åker ca 100-150 mil skidor per vinter: Vilket är ditt favorit- respektive hatpass när du tränar?

Charlotte Kalla: Mitt favoritpass är skejtintervaller uppför så jag har trivts bra här i Torsby när vi kört både Tossebergsklätten och Hovfjället, fina backar där. Mitt hatpass? Det vet jag inte riktigt. Men kanske när det är korta riktigt hårda intervallen när mjölksyran bara sprutar och det är en tung dag.

Rikard, 26, Solna: Har du någonsin blekt tänderna?

Charlotte Kalla: Nej, det har jag inte.

Peter från Stockholm: Vilken är favoritrullen?

Charlotte Kalla: Film? Jag tänker rullmotstånd, på rullskidorna... Jag kollar inte så mycket filmer, jag är en periodare. (Charlotte tänker länge) Nä, jag kommer inte på någon. Jag har inte kollat någon film i sommar.

Karl från Linköping: Hur mycket tar du i frivändning?

Charlotte Kalla: Det var längesedan jag provade att maxa, men 57,5 kilo tror jag att jag tagit som mest.

Rikard, 26, Solna: Får du nånsin träningsvärk? Om ja, tränar du den muskeln med värk ändå?

Charlotte Kalla: Ja, jag får träningsvärk! Det har jag haft under det här träningslägret och träningsvärk är inget ­farligt. Jag tränar på, sen gäller det att vara lyhörd ifall det skulle vara något annat än träningsvärk. Nu har jag haft känning i baksidan och i ryggen.

Robin S: Vad tänker du göra efter du slutar med ­skidor?

Charlotte Kalla: Jag vet faktiskt inte. Jag har svårt att se mig själv som något annat än skidåkare just nu, men det är inte helt oväntat att det kommer att bli något av det som jag håller på med i dag. Mental träning eller fysiskt träning. Hälsa. Det är en livsstil som jag trivs med. Att jobba med målsättningar tror jag går att applicera på ganska mycket i yrkeslivet också. Eller också blir det något helt annat.

Kenneth Wågman: Vad är det som egentligen krävs för att komma före Björgen och Johaug nu till VM ? En bra dag, fri från sjukdom och bra tränad utgår jag ifrån att det är grunden för alla men vad är det där lilla extra?

Charlotte Kalla: Det var bra punkter du tog upp! Jag tror att det viktigaste är beslutsamheten från och med i dag fram till att vi ställer oss på startlinjen. Att genomföra träningen med bra fokusering och att följa magkänslan. Vad som ger mig energin och inte vad andra förväntar sig.

Helen Svärd: Hur kan du alltid vara så glad?

Charlotte Kalla: Jag är inte alltid så glad, men ofta. Jag försöker att välja de positiva tankarna men det är inget som kommer av sig själv utan det gäller att medvetet plocka upp dom. Det är något som jag jobbar med stenhårt.

Leif: Har du kvar samma motivation som innan till den hårda träning och tävlingar som behövs för att ligga på topp? Björgen har ju antytt att det tar emot kanske lite mer nu?

Charlotte Kalla: Ja, det tycker jag att jag har. Jag kan nog känna att jag hade ännu mer arbetsro under fjolårssäsongen, att det har varit en mer utmaning nu att se till att mina behov tillgodoses. Men att tänka framåt, på vad jag önskar prestera i vinter och bestämma mig för att göra det jobb som jag tror kommer att ta mig dit är något som motiverar mig.

Gustav: Hur ser en träningsvecka ut? Hur många pass? Vidare undrar jag även kring resultat som bästa tid på en mil löpning, personbästa i bänkpress?

Charlotte Kalla: En träningsvecka består av 12 till 14 pass. Det är mycket rullskidor, löpning, styrka, skidgång i varierad intensitet. Bästa tid på en mil är strax under 36 minuter och pers  i bänkpress är 60 kilo.

Sara: Vad tycker du om fiskspa? Har du testat, om inte skulle du våga?

Charlotte Kalla: Jag har testat. Det kittlar ju, fantastiskt. Jag tycker om att bli kittlad under fötterna. Det är något som de gjorde när jag var pytteliten, bebis. Det fick mig att somna. Då kan jag verkligen slappna av när man kittlar lite mysigt. Fiskspa kanske är lite väl intensivt för min smak, men det var skönt efteråt. Fötterna måste man vara snäll emot. De ska tryckas ner i pjäxor, ibland flera gånger per dag. Eller också ska de ut på myrar. De utstår rätt mycket.

Thomas Zettergården: Vad tar du styrkan i från när mjölksyran pumpar i ben och armar?

Charlotte Kalla: Jag brukar försöka ha lite olika strategier för att tänka bort smärtan och fokusera på annat. Det är den största utmaningen under ett intervallpass. Jag vet att det har ett syfte och bara det kan vara en motivation, att det är meningen. Annars kan det vara mycket att försöka dissa smärtan och lägga fokus på hur jag rör min arm eller gissa hur många stavtag det kan vara till nästa stolpe.

Jonas: Hur mycket kontakt och träningstips utbyter du med det svenska herrlandslagets gubbar... Hellner, Olsson m fl?

Charlotte Kalla: Gubbar...? Det är intressant att diskutera med de andra i laget – både tjejer och killar – hur de tänker kring träning och sin skidsatsning. Det är sådant som sker kontinuerligt. Det finns mycket kunskap och erfarenhet i det här laget och det ska man absolut ta chansen att vara nyfiken på. Vad de andra har gjort, vilka erfarenheter man har. Ibland har det kanske gått galet, man kan ta lärdom av misstag som andra har gjort.

Henke: Har du eller hade du någon idol som ung?

Charlotte Kalla: Mina idoler när jag var liten var Lina ­Andersson och Per Elofsson.

Elwira: Vilket är ditt drömresemål och varför?

Charlotte Kalla: Åh, jag skulle vilja åka till Nya Zeeland det verkar vara så himla häftig natur där. Kikkan (Randall, skidåkare) har visat massa bilder från Alaska och randonee-turer som hon gjort där och det verkar häftigt. Jag har aldrig varit

i USA så Alaska ner till Hawaii verkar läckert. Och att någon gång göra en roadtrip i riktiga USA.

Rolf Nyström: Hur länge kommer du att hålla på? Tack för OS förresten!

Charlotte Kalla: Tack! Till 2018.

Jonas: Är du stabil på vattenskidor också?

Charlotte Kalla: Jag har provat en gång. Jag kom upp. Och sen glömde jag bort hur man skulle stanna, så jag åkte bara varv på varv på varv innan jag kom på att det bara var att släppa. Det var Ingesson (Charlottes tränare Magnus) som körde.

Tomas, Hudiksvall: Kommer du någonsin åka Vasa­loppet?

Charlotte Kalla: Ja, det tror jag att jag kommer göra men jag vet inte när.

Lars, Örnsköldsvik: Hej, när ska du gifta dig? Och skaffa barn? Jag tänker på att Klüft nu får barn efter karriären – kommer du också att vänta?

Charlotte Kalla: Jag tror att det kommer vara när jag lagt skidorna på hyllan. Men stort grattis till Carro. Jag hoppas att allt går bra nu fortsatt framåt. Jag hann träffa henne som snabbast i studion i Sotji.

Henrik: Tycker du om att bli igenkänd på stan eller trivs du bäst i anonymitet?

Charlotte Kalla: Jag trivs bäst med anonymitet.

Alex: Hur många medaljer tror du att du kommer att ta på VM?

Charlotte Kalla: Tar jag en medalj får jag vara otroligt stolt, det är många som vill upp på pallen.

Jonas: Hur ska du komma ifatt Marit Björgen den sista lilla skillnaden. Är hon ett fenomen utöver det vanliga ­eller har du någon strategi för att kunna slå henne denna vinter ?

Charlotte Kalla: Jag försöker fokusera på mig själv och på vad jag kan utveckla. Det tror jag är den viktigaste biten för att skapa förändring. Att utgå från mig själv, vad jag har för styrkor och svagheter och ha så få begränsningar som ­möjligt.

Sammanställning: Petra Thorén

ANNONS EXTERN LÄNK

Se samtliga Champions League-matcher på C More! Beställ här

C MORE

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet