Stefan Erixon fick avsluta som vinnare

avStefan Holm

SPORTBLADET

Hammarby vann bronsmatchen

Foto: LASSE ALLARD

Stefan Erixon fick avsluta karriären som en vinnare.

Hammarby vann bronsmatchen mot Villa Lidköping med 6-5, sedan Adam Gilljam avgjort i förlängningen.

– Det är skönt att stå här som segrare, även om det inte är guld, säger 37-åringen med en bronspeng dinglande runt halsen.

Hammarby hade ett publiksnitt på 2 571 personer i grundserien. Det ökade till 4 672 i semifinalserien mot Sandviken - men ytterst få Bajen-anhängare valde att söka sig till Tele2 Arena för att se bronsmatchen mot Villa Lidköping.

När spelarna skrinnade ut på isen syntes inte en enda Hammarby-flagga, och många av de grönvita halsdukar och tröjor som skymtade på läktarna satt på VSK-supportrar som väntade på SM-finalen.

”Skönt att vända”

Villa Lidköping, med knappt 2 000 tillresta fans, vann publikmatchen och såg länge ut som vinnare även på isen. När den förre Bajen-spelaren David Karlsson gjorde sitt tredje mål för dagen, vilket betydde 5-3 med sex minuter kvar att spela, kändes matchen avgjord.

Men Hammarby hade inte gett upp och lyckades tvinga fram en förlängning sedan Robin Sundin och Markus Kumpuoja gjort varsitt mål i slutminuterna. Förlängningen hade bara pågått i några minuter när tremålsskytten Adam Gilljam avgjorde bronsmatchen.

I samband med prisutdelningen passade lagkamraterna på att hissa Stefan Erixon. ”X:et”, som gjorde elitseriedebut för IFK Motala 1996, spelade sin sista match i Tele2 Arena men kommer att fortsätta i Bajen i rollen som sportchef.

– Det var skönt att vi kunde vända på steken och vinna, att få avsluta med en seger, säger han.

Svårt att ladda om

Flera spelare har uttryckt sig kritiskt till bronsmatchen och Stefan Erixon medgav att det var svårt att ladda om.

– Vi tyckte att vi var så nära att knipa Sandviken i söndags. Två-tre dagar efteråt var man rätt sänkt och man går ner sig rejält när man har spelat match varannan dag i tre veckor. Då är det inte det lättaste att hitta ny energi. Den här matchen kanske inte var på liv och död, men båda lagen försökte och det var några snygga anfall. Det fanns ingen finalkänsla på något sätt, varken runt omkring eller på isen, men vi försökte ändå göra vårt bästa, säger Stefan Erixon.

Han hjälpte Hammarby att vinna SM-guld 2010 och 2013 och har dessutom fem VM-guld på meritlistan.

Vad kommer du att sakna mest?

– Det blir de här situationerna, när det brinner till i matcherna. Vinnarskallen måste ha sitt, så nu måste jag hitta på något annat sätt, säger Stefan Erixon.

ARTIKELN HANDLAR OM