Skid-VM i Falun 2015

”Låg vaken och tänkte – vad fan håller jag på med”

Av: 

Petra Thorén

SPORTBLADET

Hellners tuffa VM 2013 var en ’bra’ läxa – till Falun har skidstjärnan gjort jobbet

På väg mot VM-Form ”Det var skönt att få ett besked på att formen kommer. Det är inte långt kvar och det är på tiden att den börjar infinna sig”, säger Hellner inför VM som börjar på onsdag.
På väg mot VM-Form ”Det var skönt att få ett besked på att formen kommer. Det är inte långt kvar och det är på tiden att den börjar infinna sig”, säger Hellner inför VM som börjar på onsdag.

Marcus Hellner har gjort det jobb som krävs inför VM, pallplatsen i Östersund i går var ett kvitto på det.

Annat var det VM 2013, som blev en bitter erfarenhet för skidåkaren.

– Jag låg vaken om nätterna under VM och tänkte vad fan håller jag på med. Man vill ju åka bra. Det var ett bra uppvaknande, säger Marcus Hellner.

Precis som i genrepet inför OS förra året visade Marcus Hellner form.

Han var trea, knappt 19 sekunder efter norska segraren Finn Hågen Krogh och tog sin första pallplats i årets världscup.

– Det var skönt att få ett besked på att formen kommer. Det är inte långt kvar och det är på tiden att den börjar infinna sig, säger Marcus Hellner. 

Han har inför VM i Falun lagt ner den energi och insats som krävs för att han ska lyckas. Och hur man lyckas i mästerskap vet Marcus Hellner.

Han har tagit två medaljer på varje mästerskap sedan dess och VM 2013 var enda gången som han blev utan en individuell medalj. Då blev det silver i stafett och teamsprint.

”Trivs med pressen”

Just VM 2013 blev en lärdom för Gällivarebon.

I Skidbibeln, som Sportbladet släppte i dag, berättar han om de tunga nätterna i Val di Fiemme 2013.

Marcus Hellner hade slopat den tunga styrketräningen inför säsongen, trott att det skulle räcka med rehabiliteringsstyrka.

Under mästerskapet låg han i sin säng på hotell Bellaria och var sur.

– Jag låg vaken om nätterna under VM och tänkte vad fan håller jag på med, säger han och pekar på bristande inställning.

– Under det träningsåret tänkte jag att skidåkning är inte allt. Jag var inte så fokuserad och tänkte att det gör inte så mycket att det inte går bra. Jag tänkte att jag bryr mig inte.

Det har han gjort nu.

– Det har känts bra på träning men man vet aldrig hur mycket man ska tro på det, säger Marcus Hellner som ser fram emot Falun-VM.

– Jag trivs med den här pressen. När jag har ett mål att ladda för ser jag fram emot det mycket, säger Marcus Hellner.

Mästerskapsåkaren Hellner:

VM 2007, Sapporo: Brons, stafett. VM 2009, Liberec: Inga medaljer. OS 2010, Vancouver: Guld skiathlon, guld stafett. VM 2011, Oslo: Guld sprint (fri stil), silver stafett. VM 2013, Val di Fiemme: Silver stafett, silver teamsprint (fri stil). OS 2014, Sotji: Guld stafett, silver skitahlon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Skid-VM i Falun 2015

Marcus Hellner

Falun

Östersund

Längdskidor