Spelaren utan bäst före-datum

SPORTBLADET

Holm: Förvånar mig inte om Federer vinner US Open

Foto: GETTY IMAGES
Laddar för revansch Roger Federer åkte ur US Open redan i den fjärde rundan i fjol. Nu vill han gå betydligt längre.

Vi var många som trodde att årets Wimbledon var ­Roger Federers sista chans att vinna ytterligare en Grand Slam-titel.

Det var fel.

Han fortsätter att slå toppspelare och omvärlden med häpnad.

Bli inte förvånad om den evigt unge 33-åringen ­vinner US Open.

Sportbladets Stefan Holm.

Roger Federer gjorde US Open-debut år 2000. Han hade precis fyllt 19 år då, när han kom till New York med Peter Lundgren vid sin sida. Den talangfulle men för många okände schweizaren besegrade Peter Wessels och Daniel Nestor men räckte inte till mot Juan Carlos Ferrero i tredje rundan.

Det året vann Marat Safin turneringen efter att ha ­besegrat Pete Sampras i finalen. Andre Agassi och ­Gustavo Kuerten var toppseedade och Öppna franska-finalisten Magnus Norman förväntades, sett till rankingen, gå till semifinal.

Jag studerar startfältet och hajar till vid åtskilliga namn, inte bara för att sju av dem är svenska. Marc ­Rosset, Michael Chang, Gianluca Pozzi, Cedric Pioline, Byron Black, Jevgenij Kafelnikov, Goran Ivanisevic, Tim Henman, Younes El Aynaou, Patrick Rafter, Hicham Arazi, Richard Krajicek...

Det känns som att de slutade med tennisen för tusen år sedan, att Pozzi och Rosset skulle kunna ha barnbarnsbarn som är gamla nog att kunna tävla i årets upplaga.

Skulle fixa dit elefanter och clowner

Så är det givetvis inte. Roger Federer, spelaren utan bäst före-datum, sätter allt i perspektiv. Han var med då och är, i allra högsta grad, med nu också.

Skillnaden är att han i dag är i New York som ­tidernas största tennisspelare, att han inte bor på något officiellt spelarhotell utan har checkat in på Carlyle Hotel. Där, på 16:e våningen, han har en svit som sett till ytan är större än många svenska brukssamhällen.

Federer har bott på Carlyle varje år sedan 2007 och personalen gör allt för att han ska känna sig hemma och väl omhändertagen. I sängarna ligger kuddar med RF-monogram i guld och om hans fyra barn vill avsluta dagen med en cirkusföreställning i vardagsrummet lär hotelldirektörerna fixa dit både elefanter, akrobater och, om ­alla andra clowner är upptagna, Fabio ­Fognini.

Roger Federer lever ett glamoröst liv och är en av världens ­rikaste idrottsmän, men det är inte livsstilen som får ­honom att stanna på proffstouren. Han älskar tennis och känner att han fortfarande kan vinna stora titlar, och den känslan har han förstärkt under de senaste veckorna.

Det trodde han förmodligen inte ens själv efter den blytunga finalförlusten i Wimbledon tidigare i år. Efter att ha förlorat mot Novak Djokovic med 7–6, 4–6, 6–7, 7–5, 4–6 rann en tår nedför hans högra kind. Det var så känslosamt, så vackert, så vemodigt.

Om jag tolkar bilderna rätt insåg Federer, där och då, att han inte bara förlorat en tennismatch utan också den sista chansen att vinna en 18:e och sista Grand Slam-titel.

Han är den ende som är sig lik

Sedan dess har schweizaren spelat två turneringar och tagit sig till final i båda. Han föll mot Jo-Wilfried Tsonga i Toronto men i Cincinatti vann han sin första Masters-turnering på två år. Det var Federers 80:e titel i karriären, men det betyder inte att han är nöjd. 

– Jag gillar mina chanser och har bra självförtroende. Jag spelar bra tennis just nu och behöver inte jobba med olika saker. Allt handlar om att jag ska upprätthålla den nivå jag håller nu, säger 33-åringen inför årets sista Grand Slam-turnering.

Personligen tror jag att legendaren som 2004–2008 vann fem raka titlar i US Open kommer att stå som slutsegrare igen. 

Rafael Nadal är ju skadad och kommer inte till spel, Andy Murray har inte varit sig lik sedan Ivan Lendl ”gjorde slut” under en middag i Miami i våras och Djokovic, som efter Wimbledon gifte sig med gravida ungdomskärleken Jelena Ristic, har mer fokus på familjelivet än tennisen. Någon annan förklaring till chock­förlusten mot Tommy Robredo går inte att finna.

Den ende som är sig lik av ”de fyra stora” är Roger Federer. Han har inte vunnit någon Grand Slam-titel sedan Wimbledon 2012, men om två veckor kan han höja en av sportens tyngsta pjäser igen.

I sociala medier cirkulerar just nu en bild på Federer och Stefan Edberg, hans tränare och barndomsidol. På svenskens t-shirt återges ett citat från tenniskommentatorn Robbie Koenig:

”ROGER WILL STOP WINNING MAJORS, WHEN ROGER STOPS PLAYING MAJORS!”

Bilden är förstås manipulerad, men ingen kan ifrågasätta texten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis