103-årige sprintern utmanar Usain Bolt

1 av 3
SPORTBLADET

Han närmar sig sin 104:e födelsedag, men det hindrar inte japanen Hidekichi Miyazaki från att skicka att skicka en utmaning till världens snabbaste man, Usain Bolt.

– Möt mig på löparbanan!

Miyazaki har världsrekordet på 100 meter för herrar över 100 års ålder och kallas ”Golden Bolt” i Japan efter just jamaicanen. Han säger att nyckeln till hans fina löpsteg är dotterns mandarinsylt.

Trots att Miyazakis världsrekord står på 29.83 sekunder – drygt 20 sekunder långsammare än Bolt – vill han mäta sig själv med speedkulan.

– Jag hade älskat att löpa mot Bolt. Jag håller den drömmen vid liv. Jag försöker hålla mig i toppform med disciplin och ett hälsosam leverne. Det är viktigt för alla, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Tuggar 30 gånger

Miyazaki föddes så tidigt som 1910 och arbetade med teodlingen i sin hemstad Shizuoka, drygt 200 kilometer sydväst om Tokyo. Han började med löpning först som 92-åringen efter att ha sett andra äldremän löpa på tv.

– Min kropp är liten så jag måste passa mig för vad jag äter. När jag äter så tuggar jag 30 gånger innan jag sväljer. Det gör magen glad och hjälper mitt löpande. Jag är fortfarande ung, jag kan springa i fem år till, säger han med ett leende.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott