Verstappen blir yngst någonsin i Formel 1

1 av 2
SPORTBLADET

Max Verstappen fyller 17 år om en månad.

Nästa år kör han för Toro Rosso i Formel 1 – och blir yngst någonsin i serien.

– Sedan jag var sju år har F1 varit mitt karriärmål, säger han enligt BBC.

I Sverige skulle han vara i full gång med övningskörningen på landsvägarna.

Men lita på att Max Verstappen, 16, kan köra bil redan nu.

Under måndagen offentliggjorde Toro Rosso-stallet att den unge holländaren tar plats i Formel 1-teamet nästa år.

Därmed blir Verstappen yngst någonsin i F1-historien.

– Vi anser att Max är en av de mest talangfulla unga förarna i den nya generationen. Vi tror att han har den nödvändiga mognad och mentala styrka som krävs för att lyckas med den här utmaningen, säger teamchefen Franz Tost enligt The Guardian.

Ingår i juniorprogram

Max Verstappen kör i det europeiska F3-mästerskapet den här säsongen. Han är en del av Red Bulls juniorprogram och nästa år slår han alltså rekordet som yngst någonsin med två års marginal. Spanjoren Jaime Alguersuari, som i nuläget toppar listan, var 19 år och 125 dagar gammal när han debuterade i Ungerns Grand Prix 2009.

– Sedan jag var sju år gammal har F1 varit mitt karriärmål. Den här möjligheten är verkligen en dröm som går i uppfyllelse, säger Verstappen enligt BBC.

Tycker du att efternamnet klingar välbekant i F1-kretsar är du inte helt fel ute. Max Verstappens far Jos körde över 100 Formel 1-lopp mellan 1994 och 2003.

– Med återkomsten av Verstappens namn till F1 hoppas jag att vi kan återuppliva gamla minnen. Jag hoppas få se många fans längs banorna, säger Max Verstappen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1