"Jag får träffa henne snart”

SPORTBLADET

Tårar & glädje efter EM-guldet – systern har flytt till Europa

Foto: JIMMY WIXTRÖM

En fråga om hennes förflutna i Eritrea fick Meraf Bahta att lämna presskonferensen i tårar.

Samtidigt berättar guldhjälten för Sportbladet om känslan att få återförenas med sin syster efter sju år på flykt.

– Jag ska krama henne!, säger hon.

Gårdagen blev en emotionell berg- och dalbana för Sveriges nya löpardrottning Meraf Bahta. Direkt efter loppet sprudlade känslorna och hon gapskrattade sig igenom stunden med den samlade pressen i mixade zonen.

Men på den internationella presskonferensen som följde kom så plötsligt tårarna. Både Sifan Hassan och Meraf Bahta fick frågan från en engelsk journalist om det var svårt att lämna sina hemländer, Etiopien respektive Eritrea. Sifan Hassan svarade kort och irriterat medan Meraf Bahta tårögd valde att inte svara alls.

Tragiska händelser

Efteråt var hon mycket känslosam och irriterad.

– Varför måste alla fråga om Eritrea? Varför kan de inte fråga om loppet?, sa hon till sin coach Ulf Friberg innan hon lämnade presskonferenssalen tillsammans med tränare och presschef Fredrik Trahn.

Precis som Sportbladet berättade i torsdags så var Meraf Bahtas flykt en serie av tragiska händelser där bland annat hennes mamma gick bort i fängelset kort efter att Bahta valt att desertera från den eritreanska armén.

”Varit så nervös”

Men hennes svenska extrapappa Ulf Björklund kunde också avslöja den positiva nyheten att Meraf Bahta efter många år äntligen ska få återförenas med sin storasyster som nu flytt till Europa från Sudan där hon varit gömd i många år.

För Sportbladet berättar Meraf Bahta om lyckan:

– Det är en sådan väldig glädje, innan har jag varit så nervös för att hon ska komma i väg. Nu har det varit sådan glädje att prata med henne på telefon.

”Jag är väldigt glad”

När tror du att få träffa henne?

– Jag hoppas när jag kommer hem, då ska vi träffas.

Det finns verkligen mycket fira nu?

– Ja! Jag är väldigt glad, efter sju år ska jag få träffa henne igen. Det är svårt att förklara för mig. Allt händer samtidigt.

Vad ska du säga till henne?

–Jag ska krama henne!