Alpint

”Jag gillar inte att vara jagad”

Av: 

Malin Wahlberg

SPORTBLADET

19-åriga amerikanska stjärnskottet Mikaela Shiffrin om rivaliteten med Frida Hansdotter

Mikaela Shiffrin slog igenom med dunder och brak 2013.
Mikaela Shiffrin slog igenom med dunder och brak 2013.

BEAVER CREEK. När Mikaela Shiffrin går in i VM gör hon det med hela USA på sina axlar.

Nu berättar 19-åringen om arrogansen, konkurrensen med Vonn – och målar samtidigt upp Frida Hansdotter som favorit i slalomen.

– Det är skönt för mig att vara lite av en underdog, säger 19-åringen.

Mikaela Shiffrin har haft en spikrak karriär. Men efter VM-guld 2013 och OS-guld 2014 har den här säsongen varit lite mer av en berg- och dalbana.

Det 19-åriga stjärnskottet började säsongen med en seger i storslalom, men sedan dröjde det ända till slutet av december innan hon stod på pallen i sin paradgren slalom. Under tiden hade Shiffrin tappat vikt på grund av sjukdom och kämpat med inställningarna på sina skidor.

– Jag har aldrig haft problem förut så jag visste inte vad jag skulle göra. Men nu känner jag mig rätt självsäker och jag har lärt mig mycket den här säsongen. Det har varit en hel säsong av nya erfarenheter för mig, säger hon.

Shiffrin tvingades ändra sitt upplägg mitt under säsongen. Tanken var att hon skulle börja köra världsuptävlingar i Super G, men så blev det inte.

”Var en väckarklocka”

– Jag tävlade i Nor-AM och Fis-tävlingarna i Copper i november och hoppades att jag skulle kunna köra i Val d'Isere och VM, men jag var nog lite arrogant. Ibland behöver man en väckarklocka. Jag tänkte att min storslalom var bra och att jag inte är rädd för fart så jag trodde att jag skulle kunna hoppa in där efter bara några fartträningar och förmodligen vinna. Men jag vann inte, definitivt inte. Det var ett en väckarklocka.

Pressen är enorm på det 19-åriga hemmahoppet inför veckans storslalom och slalom. USA har tagit tre medaljer så här långt i VM, men inget guld. Trots trycker uppträder Shiffrin avslappnat och svarar uttömmande på alla frågor. Amerikanskan erkänner dock att hon inte tycker om favoritskapet.

– Jag har känt mig jagad hela säsongen. Jag gillar inte att vara jagad. Jag gillar att vara underdog och komma upp och bara "got ya!", säger hon.

Hyllar svenskstjärnan

När stjärnan sedan får frågan om Frida Hansdotter lägger hon snabbt över favoritskapet på svenskan inför slalomen.

– Frida verkar ha jobbat väldigt mycket med sin teknik sedan i fjol. Hon var väldigt snabb då, men nu verkar allt vara ännu mer under kontroll. Hon har varit otroligt snabb. Det är rätt coolt att inte leda slalomcupen, men att vara med och tävla om den, säger Shiffrin och fortsätter:

– Det kommer att bli tre intressanta sista slalomtävlingar och det kommer att göra den här tävlingen intressant också. Det är alltid bra att ha konkurrens och det är rätt skönt för mig att i den här situationen vara lite av underdog.

”Vonn min favoritåkare”

Shiffrin säger själv att hon kan vinna guld i både storslalom och slalom. Gör hon det blir hon om möjligt ännu mer populär i hemlandet. Själv tycker 19-åringen dock att hon har en lång bit kvar till Lindsey Vonn. När hon får frågan om det finns någon spänning mellan henne och superstjärnan svarar hon: 

– Hon är typ 80 gånger så populär som jag. Jag tror inte ens att det skulle kunna vara spänning om jag ville det. Hon var, och är, en av mina favoritåkare. The sky is the limit för henne och det ger mig hopp och inspirerar mig och jag åker bra när jag är inspirerad.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Alpint