Längdskidor

Polen vill ha backrace: ’Som Tour de France’

Av: 

Kristoffer Bergström

Calle Halfvarsson kämpar sig upp för backen i Tour de Ski.
Calle Halfvarsson kämpar sig upp för backen i Tour de Ski.

SPORTBLADET

Jodå, slalombacken i Tour de Ski är jobbig.

Men lite jobbigare ­borde ett lopp kunna bli, verkar polackerna tycka.

Därför vill de plagiera ­cykelns värsta utmaningar för att grilla Charlotte Kalla,­ Calle Halfvarsson och de andra.

Sista dagen av Tour de Ski tornar Alpe Cermis-backen upp sig framför åkarna. Slut­etappen består av en halvmil flack åkning följd av drygt tre kilometers klättring.

– Det här är fysiologins ytterkant, det mest extrema man kan utsätta sig för som människa i princip, sa den svenske läkaren Per ”Pliggen” Andersson inför årets touravslutning.

Det är oklart vad läkaren tycker om ett förslag som diskuterats i internationella förbundets (Fis) världscupskommitté. Per Elofsson är Sveriges representant där och han berättar att en delegat från Polen har försökt lobba för ett inofficiellt världsrekord i klättring på längdskidor.

Bara klättring

– De ville ha ett backrace, kanske en backe på tre-fyra-fem kilometer. Det skulle vara ett koncept där du bara har en klättring i berg, ungefär som Tour de France, säger Elofsson.

Skillnaden mot Alpe Cermis är alltså att Polens förslag helt skulle skippa de inledande kilometerna, men å andra sidan hitta en längre slalombacke att börja precis vid foten av.

Per Elofsson tror ändå ­inte att konceptet kommer att införas inom den närmaste framtiden. Polen fick för få andra nationer med sig när de la fram idén.

– Det blev aldrig upptaget för att genomföras, utan var mer en diskussion om en framtida tävlingsform i världscupen. Till slut tror jag inte att de lämnade in ett officiellt förslag, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor