Efter sex år - Robert Kubica kör F1-test för Williams

Foto: Szilard Koszticsak / TT
Robert Kubica testkörde för Renault i somras

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Robert Kubica är tillbaka i F1.

I dag och i morgon testar han för Williams.

Men räcker det för en förarplats 2018?

2008 körde Robert Kubica in i F1:s historieböcker när han tog den första och hittills enda segern för Sauber som då samarbete med BMW. Det är också det team som Marcus Ericsson har kört för de tre senaste åren.

Kubica bytte sedan stall till Renault och ansågs vara en av fältets absolut snabbaste förare, men inför F1-säsongen 2011 kraschade han under en rallytävling. Ett räcke borrade sig in i bilen och skadade hans högra sida svårt och läkarna var oroliga för att de skulle tvingas amputera hans hand.

Foto: Silvio Fasano / TT / NTB Scanpix
Kubicas krasch 2011

De lyckades till slut rädda handen och Kubica har under de senaste sex åren tävlat i olika mästerskap, men under sommaren 2017 gjorde han ett första test för Renault. Det var så bra att han körde årets F1-bil under det officiella testet i Ungern, men när teamet valde att skriva kontrakt med Carlos Sainz fortsatte polacken sitt arbete för att nå F1.

– Han och Lewis Hamilton är de två snabbaste förarna jag har tävlat emot, har Rosberg sagt.

Robert Kubica kör F1-test för Williams

Med sin nye manager, fjolårets världsmästare Nico Rosberg vid sin sida, jobbar nu Kubica hårt för att kunna göra F1-comeback 2018 och ersätta Felipe Massa som då lämnar Williams. Tidigare i höst testade han en Williams från 2014 och teamet var nöjda med den information de fick. I förmiddags körde han det officiella testet i Abu Dhabi. Då körde han 100 varv under förmiddagen och hade då den sjunde snabbaste tiden av de elva förarna.

– Självförtroendet fanns där, men om ni frågar i fall jag hade ett större självförtroende när jag körde säsongsfinalen här för sju år sedan så skulle jag självklart säga ja, säger Kubica när han möter pressen efter testet.

– Man kan inte förvänta sig ett sådant självförtroende av någon som precis bytt bil och satt sig i en helt ny bil. Det är en tidsfråga.

Kroppen inte återställd - måste anpassa sig

Robert Kubica har inte full rörlighet i sin högra hand och för att han ska kunna köra F1 har Williams gjort förändringar på ratten och flyttat vissa knappar. Teamet har också ändrat cockpit något för att hans högra hand ska få ett större utrymme.

– Visst har jag ett handikapp men det är inte så som vissa säger, att jag kör med en hand. Det hade varit omöjligt. Kroppen har lärt sig att hantera mitt handikapp, den kompenserar det och det hjärnan vänjer sig vid det, säger han till motorsportmagazin.

– Jag måste anpassa mig och jag måste lära mig hur min kropp reagerar och hur den klarar av olika situationer. För varje gång jag kör känns det allt mer naturligt och det ger mig mer självförtroende.

Testet i Abu Dhabi pågår under två dagar och Robert Kubica ska köra för Williams i morgon igen.

– Det handlar inte om vilka varvtider han gör i Abu Dhabi, det handlar snarare om att gå igenom en lista och pricka av samtliga punkter vi har satt upp för honom, säger Williams chef Rob Smedley.

– Jag hoppas vi har ett beslut runt julafton.

Marcus Ericsson körde för Sauber och när dagens test var avslutat hade han den näst sämsta varvtiden (1:41.661), Kimi Räikkönen, Ferrari var snabbast, han kör ett varv på1.37,768.

Lista: Sju snabbaste banorna i formel 1 00:51
ARTIKELN HANDLAR OM