”En riktig curlingförälder låter barnen sopa”

Deras döttrar delar födelsedag och gulddrömmar

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

GANGNEUNG. 5 maj 1989 är på väg att bli ett klassiskt datum inom svensk curling.

Den dagen födde Pia Hasselborg, 60, och Eva Sivertsdotter, 58, ett varsitt flickebarn som nu är på gemensam guldjakt i Sydkorea.

– En riktig curlingförälder låter barnen sopa själva, säger de stolta mammorna.

Curlingföräldrar nämns ofta i negativa ordalag men gående sida vid sida utanför Gangneung curlingcenter kommer två som bör hyllas. Pia Hasselborg och Eva Sivertsdotter har ju haft, om uttrycket tillåts, en direkt förlösande inverkan på det svenska OS-laget.

De blev mammor samma dag, samma månad, samma år i samma stad och tänkte dessutom ge sina flickor samma tilltalsnamn, men mellannamnet Ellinor fick räcka.

– Jo, vi tänkte ge Anna förstanamnet Agnes men det blev inte så. Då hade det blivit två Agnes Ellinor födda den 5 maj 1989. Tänk om det blivit så och de hade kommit till Kanada för att tävla... Folk hade ju dött, säger Pia och skrattar.

Varför ändrade ni er?

– Det är jättelöjligt men en dagiskompis till vår son hette Agnes och namnet blev så upptaget av den här tjejen. Det ångrar jag lite. Min mormor hette Agnes, så jag hade velat det.

Vad de inte kunde föreställa sig den där fredagen i maj 1989 var att deras flickebarn skulle finna varandra genom curlingen och utveckla ett slags systerskap, men så blev det.

Foto: STEFAN HOLM
Pia Hasselborg och Eva Sivertsdotter utanför Gangneung curlingcenter.

Har curlingen i blodet

Anna Hasselborg, skippern, föddes in i sporten då både Pia och pappa Mikael har spelat på elitnivå och fungerat som ledare i Sundbyberg.

Agnes Knochenhauer började med curling av en tillfällighet och bestämde sig för att fortsätta.

– Det var när Agnes gick i årskurs 5. Vi bodde i Sundbyberg, där det finns en curlinghall, och klubben frågade om det fanns några ungdomar som var intresserade av att spela curling. Det fanns det, och Agnes var en av dem. Då höll hon, precis som sin mamma, på med islandshästar så hon valde mellan curling och hästar. Uppenbarligen har hon valt rätt, säger Eva Sivertsdotter.

Anna Hasselborg med mamma Pia, pappa Mikael och Agnes Knochenhauers bror Albin.

Anna Hasselborg och Agnes Knochenhauer började spela ihop som elvaåringar och har varit oskiljaktiga sedan dess. Nu är de i Gangneung för att slåss om OS-medaljerna – och de gör det inför sina mammor och andra familjemedlemmar.

”Overklig känsla”

När det är dags för semifinal mellan Sverige och Storbritannien, på fredag klockan 12.05 svensk tid, är Pia och Eva tillbaka på läktaren i sina blågula kläder.

– Det är en overklig känsla. Det tog ett par dagar innan jag förstod att jag verkligen är här. Det är jättestort, säger Eva.

– Ja, OS har de haft som mål så länge. Ett år, det kan ha varit säsongen 2012-2013, gick det skitdåligt under SM i Karlstad. Då var Anna så arg för att de inte skulle bli uttagna (till EM) att hon var på väg att kasta skorna. Ett halvår tidigare hade de i en intervju i någon sådan där Mitt-i-tidning sagt att målet var OS 2018. Då påminde jag om det och nu är de här. Det är så jävla häftigt, alltså, fortsätter Pia.

Var ska den här resan sluta?

– Det är ett oskrivet blad, men de är väldigt duktiga, taggade och har kommit tillbaka till en väldigt hög nivå. Oavsett hur det går slutar det bra. De är i slutspel och det är fantastiskt, säger Eva.

Vad minns ni av den 5 maj 1989?

– Agnes föddes på morgonen. Jag är sexbarnsmor och hon var mitt tredje barn. Det var in på Karolinska och hon var ute väldigt fort. Det gick bra, säger Eva.

– Vi, fortsätter Pia, tog längre tid på oss och ringde Karolinska, men där var det fullt...

– Ja, Agnes var ju där, inflikar Eva och skrattar.

– Vi bor på andra sidan bron vid Karolinska, så det hade varit smidigare. I stället hamnade vi på Löwenströmska (Upplands Väsby). Det är ett otroligt sammanträffande, att de skulle hamna i samma lag, säger Pia.

Om det blir OS-guld kanske 5 maj utlyses som helgdag i åtminstone curling-Sverige?

– Nej, men det kan definitivt bli en familjehögtid med firande, säger Eva Sivertsdotter.

Sverige spelar semifinal mot Storbritannien klockan 12.05 på fredag.

OS-höjdare 23 februari 00:18

LÄS MER: OS TV-tider lördag 24 februari
LÄS MER: OS 2018: Alla dagar, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

Foto: Natacha Pisarenko / TT / NTB Scanpix
Anna Hasselborg och Agnes Knochenhauer utgör lag Hasselborg tillsammans med Sara McManus och Sofia Mabergs.
ARTIKELN HANDLAR OM