Starkt kampsportsår för Sverige

SPORTBLADET

Gunnarsson hyllad på prisgalan - trots dubbla armbrott

Med 64 EM och VM-medaljer var Sverige under 2011 en stormakt i kampsportsvärlden. I går firade det svenska kampsportsundret av sitt mest framgångsrika år någonsin på den egna kampsportgalan.

– Eliten och bredden stärker varandra, konstaterar idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth som var en av galans prisutdelare.

Foto: Lasse Allard
En av prisvinnarna på kampsportsgalan.

Aldrig förr har så många mästerskapsmedaljer tagits under ett år av svenska kampsportare som under 2011. En av de som hyllades var Therese Gunnarsson som prisades som årets mästarinna för  att trots dubbla

armbrott under året komma tillbaka och ta VM-guld i kickboxning.

– Armbrotten var inte så roliga men det andra var bra, summerar hon sitt guldår.

– När jag fattade att jag hade vunnit guld var det helt sjukt, adrenalinet bara pumpade, men det här är också bra.

Något som var utmärkande på galan var att majoriteten, precis som Therese, representerade kampsporter i fullkontakt.

– Det är en utveckling som vi inte bara ser i Sverige utan även internationellt. Framförallt är det två discipliner det handlar om.

Den stående fighten med kick- och thaiboxning och dels är det mixed martial arts (MMA), säger svenska MMA-förbundets ordförande George Sallfeldt.

Aldrig förr har så många unga människor tränat kampsport. Enligt galans kanske tyngsta prisutdelare, idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth, kan sporten ha rekryterat en utövare till.

– Jag blev rekommenderad att börja med kickboxning! Det ska tydligen vara bra för kvinnor i min ålder, säger hon skämtsamt men tillägger att hon fått en del fördomar motbevisade.

– Jag tror många som inte har kontakt med kampsporten skulle bli överraskade över den toleranta och ödmjuka attityd som finns inte kampsporten.